Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Wevelgem

Dit was 2017 in Wevelgem

Nieuws
18/12/2017

Assisenproces voor diaken

Begin dit jaar wordt duidelijk dat de vroegere Wevelgemse diaken Ivo Poppe uitzonderlijk nog een assisenproces krijgt. Het is de zwaarwichtigheid van de feiten die de doorslag geeft. De man wordt verdacht van minstens tien moorden, onder wie ook zijn moeder en schoonvader. Plaats van delict was het ziekenhuis in Menen. Opmerkelijk op de getuigenlijst die later in het jaar wordt vastgelegd : aartsbisschop Jozef De Kesel, die bij het bekend raken van de feiten bisschop in Brugge was. Begin volgend jaar start het proces. De zaak zal in Wevelgem maar ook ver daar buiten op veel belangstelling kunnen rekenen.

(Lees verder onder de foto)

 

Grote renovatiewerken aan de overwegen

In februari zitten de Wevelgemnaren wat langer in de auto. Drie weken lang moeten ze omrijden door grote renovatiewerken aan de overwegen.  De spoorlijn 69, tussen Kortrijk-West en Wervik krijgt een opknapbeurt.

De gewestweg  N8 krijgt in het centrum van Wevelgem nieuwe verkeerslichten om het verkeer vlotter te laten verlopen. Maar de weg blijft een doorn in het oog. In mei komt het nieuws dat het Agentschap Wegen en Verkeer onderzoekt of een centrale busbaan met wisselende rijrichting een oplossing kan bieden. En vorige maand nog vroeg de burgemeester aan minister Weyts een oplossing, want het zwaar vrachtverkeer blijft de weg ook als sluipweg gebruiken.

Luchthaven tijdlang niet in orde

Ook de regionale luchthaven Wevelgem-Kortrijk is vanaf het begin van het jaar en dat het hele jaar lang in het nieuws. De grondapparatuur voldoet niet meer aan de Europese regels en daarom kunnen piloten er enkel nog landen als het weer het toelaat. De klanten verliezen hierdoor heel wat inkomsten. Halfweg het jaar komt de oplossing: het overheidsbedrijf Belgocontrol neemt de verkeersleiding over. Toch duurt het nog tot 9 november voor alles operationeel is. En de luchthaven mag in augustus ook haar honderdste verjaardag vieren.

Komt de Ikea er of niet?

Of de Zweedse meubelgigant Ikea nu echt naar Ter Biest in Wevelgem komt blijft onduidelijk. Van de Vlaamse overheid moet Ikea andere sites onderzoeken: Ringshopping in Kortrijk-Noord, het Evolispark in Kortrijk en Hoog Kortrijk. Burgemeester Jan Seynhaeve stelt zich grote vragen bij de mobiliteit. De ovonde die Ikea zelf voorstelt is volgens hem onvoldoende om de verkeerstroom die zo’n winkel met zich meebrengt op te vangen.

 

Ook dit was Wevelgem in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie