Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Veurne

Dit was 2017 in Veurne

Nieuws
18/12/2017

Jan Verfaillie kritisch

Het politieke jaar start met een valse noot. Oud-burgemeester en huidig schepen Jan Verfaillie laat zich in de Krant van West-Vlaanderen kritisch uit over het beleid van de bestuursmeerderheid, waar zijn partij CD&V deel van uitmaakt. Hij neemt ondermeer de brandweerhervorming en de netheid in de stad op de korrel. Na een crisisvergadering binnen CD&V kan hij aanblijven als schepen, maar zijn positie als lijsttrekker voor de verkiezingen van 2018 is onzeker. 

Oude vliegtuigbom op Houtmarkt

Bij sloopwerken op de Houtmarkt stoot een aannemer midden maart op een oude vliegtuigbom uit WO I.  Dovo komt de bom onschadelijk maken, maar pas de volgende dag wordt de bom effectief weggehaald. Een zestigtal gezinnen moet hun woning verlaten. Zijworden enkele uren opgevangen in het dienstencentrum De Zonnebloem.

Trager rijden op de N8 Ieper - Veurne

Vanaf 1 januari daalt de maximumsnelheid op de N8 van 90 naar 70 km/u.  Niet iedereen is daar even gelukkig mee, omdat de reistijd stijgt. Dat argument houdt volgens de vzw ouders van verongelukte kinderen weinig steek. Veiligheid voor alles, zegt de organisatie. VOKA West-Vlaanderen wil dat er eindelijk eens schot komt in het dossier van de N8. De burgemeester van Alveringem stelt een tussenoplossing voor. Hij vindt 80 km per uur een aanvaardbare maximumsnelheid.

Intussen werpt het parkeerverbod voor rustende vrachtwagens langs de N35 – ingevoerd in de strijd tegen mensensmokkelaars – zijn vruchten af.

Plannen met Suikerpark

In maart onthult de stad Veurne haar plannen met het Suikerpark, op gronden van de vroegere suikerfabriek. Er komen 450 woningen, er is ook ruimte voor bedrijven en natuur, én er komt een nieuwe fiets- en voetgangersbrug naar het centrum. De ontwikkeling zal tien jaar duren.

In 2018 krijgt ook het bakkerijmuseum een grondige facelift. Er komen een nieuw onthaal en workshopruimtes, het museum zelf zal meer inzetten op de beleving van de bakkerstiel.  Veurne wil het aantal nachtwinkels binnen de perken houden en legt in mei de nachtelijke verkoop van alcoholhoudende dranken aan banden. 

In beroep tegen 18 jaar gevangenisstraf

In oktober buigt de correctionele rechtbank van Veurne zich over de dood van de twaalf weken oude baby Mathéo. Het jongetje liep thuis verschillende schedelbreuken op nadat papa Alan C. (23) voor het eerst op hem paste, en overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen in het UZ Gent. Het O.M. vordert 18 jaar cel, en dat is ook de strenge straf die de vader krijgt. De advocaat van de veroordeelde vader spreekt over een ongeluk en gaat in beroep tegen het vonnis.

 

Ook dit was Veurne in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie