Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Torhout

Dit was 2017 in Torhout

Nieuws
18/12/2017

Langer parkeren op niet verkeersvrije Markt

In het voorjaar stelt de stad het ontwerpteam Lola-List-Sweco aan om de stadskernvernieuwing te realiseren. Die zal starten in 2020, de heraanleg van de Markt is prioritair. Die Markt wordt in de zomer van 2017 voor het eerst in jaren niet meer verkeersluw. Automobilisten kunnen voortaan 6 uur lang parkeren, vroeger was dat maar twee en een half uur. In het najaar pakt Torhout uit met een mobiel parkeerbetaalsysteem bij meerdere providers

Verrassende ziekenhuisfusie

In februari raakt bekend dat er op 1 januari 2018 een ziekenhuisfusie komt tussen AZ Sint-Rembert in Torhout en  AZ Delta uit Roeselare. Een toch wel verrassende wending omdat het ziekenhuis van Torhout goed samenwerkt met AZ Sint-Jan Brugge-Oostende. Daar wordt met ongeloof gereageerd op het nieuws.  Voorzitter Dirk De fauw spreekt over een ‘verborgen agenda’.

Windmolens te dicht bij fietspad en spoorweg

Eind februari geeft de stad Torhout heeft een negatief advies voor de bouw van twee windturbines door de NV Elicio langs de Roeselaarseweg. Tijdens het openbaar onderzoek komen bijna 400 bezwaren binnen. De stad verwacht onder meer ijsvorming op de wieken, waardoor er reëel gevaar is voor vallende ijsbrokken op een nieuwe fietssnelweg. Toch geeft de provincie groen licht voor de komst van de twee windmolens, Torhout tekent beroep aan.

Heraanleg Roeselaarseweg en Noordlaan

In maart start de heraanleg van de N32 tussen Torhout en Lichtervelde. De betonnen platen zijn in slechte staat en worden vervangen door asfalt. De werken duren tot eind mei, het verkeer naar Lichtervelde moet omrijden.

In 2018 staat ook de heraanleg van de Noordlaan op het programma, inclusief de aanleg van een groot bufferbekken met landschapspark. Nu staat de Noordlaan bij hevige regen snel blank. Er komen dan ook verkeerslichten op het kruispunt van de industrielaan.  Aan de parking van het kasteel van Wijnendale komt dan ook een kampeerautoterrein voor acht campers.

Sjoemelende directeur 

In september is het onderzoek naar het financieel gesjoemel van de voormalige directeur van het Sociaal Huis afgerond. Hij zou bijna een half miljoen euro in eigen zakken hebben gestoken.  De onregelmatigheden kwamen aan het licht eind vorig jaar, tijdens een afwezigheid van de directeur van het Sociaal Huis. In november wordt de man die in Ieper woont effectief ontslagen. Hij zal zich later voor de rechtbank moeten verantwoorden. 

Dood jonge wielerbelofte schrikt koerswereld op

Begin oktober overlijdt de jonge wielerbelofte Bjarne Vanacker. Dat gebeurt in zijn slaap, hij is amper 20 jaar. Ploegleider Michel Pollentier reageert vol ongeloof en schrijft een pakkende open brief. Uit testen bleken er nooit problemen te zijn met de gezondheid van Bjarne Vanacker. Volgens een autopsie is de jonge renner niet overleden door hartfalen. Op de uitvaartplechtigheid is de Sint-Pietersbandenkerk van Torhout te klein.

 

Ook dit was Torhout in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie