Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Tielt

Dit was 2017 in Tielt

Nieuws
18/12/2017

Vluchtelingen aangetroffen in Tielt

Midden januari zijn in een vrachtwagen in de industriezone van Tielt 18 vluchtelingen aangetroffen. Het gaat om mannen tussen de 20 en 30 jaar uit Syrië, Soedan, Egypte en Eritrea.  Enkele dagen later er nog eens twaalf vluchtelingen uit vrachtwagens gehaald.

Bewogen jaar voor Tieltse slachthuizen

Opschudding in maart over het varkensslachthuis in Tielt. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights filmde een maand lang undercover in het slachthuis van Tielt: dierenleed werd op camera vastgelegd. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts liet een inspectieteam langskomen en besluit om de activiteiten in het slachthuis stil te leggen.  Warenhuizen reageren meteen en zetten de samenwerking met het slachthuis stop. Het slachthuis van zijn kant start een intern onderzoek naar de wanpraktijken. Sinds begin april worden er in het omstreden slachthuis van Tielt weer varkens geslacht, zij het op halve capaciteit. Maar dierenrechtenorganisatie Animal Rights geeft niet op en verzamelt 175.000 handtekeningen tegen de praktijken in het slachthuis. Om aan het grote publiek te tonen dat er geen wanpraktijken plaatsvinden met de varkens, zet het slachthuis de deuren open voor bezoekers . En opvallend: het omstreden slachthuis krijgt eind september de toelating van de provincie om beperkt uit te breiden.

(Lees verder onder de foto)

 

In juni duiken nieuwe beelden op van Animal Rights. Dit keer uit een broeierij. Daarop is te zien dat ongeschikte kuikens gedood worden door het breken van de nek of door verdrinking in een emmer water. De minister stuurt er meteen de inspectie op af. Een week later gaan inspecteurs van dierenwelzijn opnieuw langs bij de broeierij.

Problemen in het rusthuis

In juni wordt in het rusthuis Deken Darras schurft vastgesteld bij een bewoner en een medewerker. Het woonzorgcentrum neemt enkele strengere maatregelen en belooft transparant te zullen werken. De bijna 200 bewoners ,150 medewerkers tot zelfs de 25 vrijwilligers worden meteen behandeld.

Ziekenhuis investeert in ‘de toekomst’

Het ziekenhuis van Tielt investeert dit jaar vier miljoen euro in de vernieuwing van de materniteit en de chirurgische afdeling. Het is meteen de laatste fase van de totaalrenovatie van het ziekenhuis.

Herstructurering bij Balta en Beaulieu

Er verandert nogal wat dit jaar bij Balta met hoofdvestiging in Sint-Baafs-Vijve. De tapijtreus sluit zijn residentiële tuftafdeling in Oudenaarde en brengt de productie over naar zijn vestigingen in Sint-Baafs-Vijve en Tielt. Het bedrijf opent dit jaar ook een nieuw distributiecentrum in het Amerikaanse Georgia. Balta trekt in 2017 ook naar de beurs.

En ook Beaulieu verankert zich nog meer in Wielsbeke. De textielgroep Beaulieu International Group investeert dit jaar 60 miljoen euro in zijn vestigingen in Wielsbeke en Oostrozebeke.

Wat met het cultuurcentrum en de kunstenacademies?

In juni, net voor de zomerstop wordt duidelijk dat de schouwburgzaal van 't Gildhof in Tielt nog zeker een jaar dicht blijft. In 2015 is bij renovatiewerken asbest gevonden. Een eerste opruiming toen voldeed niet en er is een gerechtelijk dispuut met de aannemer. Ondertussen is er een nieuwe offerte uitgeschreven. In oktober starten dan uiteindelijk grote werken voor de verwijdering van asbest uit het cultuurcentrum Gildhof.

En ook de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord en de Kunstacademie hebben een dringende opknapbeurt nodig. Ze krijgen een negatief rapport van de onderwijsinspectie. Vooral bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne vormen een struikelblok.

In kartel naar de gemeenteraadsverkiezingen

Ook in Tielt zijn de partijen achter de schermen al druk bezig met de lijstvorming voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. N-VA en Open VLD trekken ook in 2018 in kartel samen naar de kiezer.

Einde van enkele grote (wegen)werken

Aarsele heeft een nieuwe dorpskern. Het vernieuwde centrum en dorpsplein worden eind november plechtig geopend.

In december opent het stadsbestuur de vernieuwde Ringlaan officieel. De opknapwerken duurden anderhalf jaar en kostten 4.2 miljoen euro. Het grootste verschil is de veiligheid voor de fietsers, die nu mooi gescheiden van het autoverkeer kunnen rijden.

En de stad smeedt nog meer plannen. Op lange termijn moet de overweg aan het station plaats maken voor een tunnel. En ook de plannen voor de invulling van de vroegere collegesite worden steeds concreter.

Internationale pers vindt de weg naar Tielt

De door Madrid afgezette Catalaanse President Carles Puigdemont heeft een advocaat uit Tielt onder de arm genomen: Paul Bekaert. En al snel verzamelt de internationale pers op de stoep bij de advocaat in Tielt.

(Lees verder onder de foto)

 

Hoera voor Theater Malpertuis

Theaterhuis Malpertuis blaast eind dit jaar 50 kaarsjes uit. Toen de eerste voorstelling van Malpertuis op 9 december 1967 in première ging in een kelder, had niemand gedacht dat het theaterhuis een lang leven beschoren was. Herman Verschelde richtte het theatergenootshap op om jonge talenten, acteurs en kunstenaars een kans te geven met toen experimenteel theater. De man maakt het historische moment wel niet meer mee. Hij overlijdt in september.

 

Ook dit was Tielt in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie