Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Ruiselede

Dit was 2017 in Ruiselede

Nieuws
18/12/2017

In de ban van de Kasteelmoord

Ruiselede en buurgemeenten blijven in de ban van de Kasteelmoord. De kamer van inbeschuldigingstelling in Gent beslist op 20 januari dat de Kasteelmoord voor de correctionele rechtbank moet komen, en niet voor assisen. Beroepsrechters en niet een volksjury zullen zich dus buigen over de schuld van dokter André Gyselbrecht, Pierre Serry en twee Nederlandse verdachten. Zoon Peter wordt buiten vervolging gesteld. De advocaten bakkeleien wel vrolijk verder, o.a. over de vraag of het procesluik over vermeend kindermisbruik van Stijn Saelens met zijn jongste minderjarige dochter in juli 2011, achter gesloten deuren of in alle openbaarheid moet worden gevoerd.

Vele dorpelingen blijven ondertussen in de onschuld van dokter Gyselbrecht geloven, maar op 2 mei worden zij ruw wakkergeschud. André Gyselbrecht bekent dat hij opdracht gaf om Stijn Saelens te doden, niet alleen om hem een lesje te leren. Het doet de steun die hij in Ruiselede geniet, nauwelijks afnemen.

Het proces blijft ondertussen voortkabbelen. In oktober dienen de advocaten een wrakingsverzoek in tegen de drie rechters, maar als het Hof van Beroep in Gent beslist dat zij toch op post mogen blijven, gaat het proces op 18 december verder.

Een overzicht van alle nieuwsreportages over de kasteelmoord, vind je in ons uitgebreide nieuwsdossier.

(Lees verder onder de foto)

 

Staking in penitentiair landbouwcentrum

Ook in het penitentiair landbouwcentrum is er hommeles. In augustus staakt het personeel omdat ze niet akkoord gaan met het plan van minister Geens om gevangenen die maximaal tien jaar cel kregen, met verlengd penitentiair verlof te plaatsen. Dat zou de werkdruk gevoelig verhogen.

 

Ook dit was Ruiselede in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie