Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Roeselare

Dit was 2017 in Roeselare

Nieuws
18/12/2017

Moord op Sofie Muylle

In januari wordt Knokke-Heist opgeschrikt door de moord op Sofie Muylle. Haar lichaam ligt verborgen onder een terras op het strand. Uit autopsie blijkt dat de jonge vrouw uit Roeselare na een nachtje stappen met geweld om het leven is gebracht. Het blijft lang stil in het onderzoek. Tot in juni in Roemenië een verdachte wordt opgepakt. Het gaat om de man met de blauwe jas naar wie lang is gezocht. Op  camerabeelden is te zien hoe hij urenlang in de buurt van het slachtoffer blijft rondhangen. Zijn DNA sporen worden op het lichaam van Sofie Muylle aangetroffen en een test met de leugendetector pleit in zijn nadeel. De Roemeen blijft ontkennen. Het is nu wachten op het resultaat van het bijkomend onderzoek dat door zijn verdediging is gevraagd. 

(Lees verder onder de foto)

 

Stadsverfraaiing

Roeselare zet verder in op de verfraaiing van de pleinen met ondermeer de Botermarkt en het Marie-Louise Demeesterplein. Op het stationsplein komen er ook bomen en ook het park Ter Walle wordt een groene long. Ook het De Coninckplein wordt heraangelegd

Verrassende ziekenhuisfusie

In februari raakt bekend dat er op 1 januari 2018 een ziekenhuisfusie komt tussen AZ Sint-Rembert in Torhout en  AZ Delta uit Roeselare. Een toch wel verrassende wending omdat het ziekenhuis van Torhout goed samenwerkt met AZ Sint-Jan Brugge-Oostende. Daar wordt met ongeloof gereageerd op het nieuws.  Voorzitter Dirk De fauw spreekt over een ‘verborgen agenda’.

Promotiedroom spat uiteen, Knack Roeselare kampioen

KSV Roeselare mag in een onderling duel met Antwerp uitmaken wie naar de hoogste voetbalklasse promoveert. Roeselare houdt de druk wat af, maar droomt toch stiekem van een stunt. Voor de terugwedstrijd is de politie extra waakzaam. Ondanks de 3-1 nederlaag is het geloof bij Roeselare intact. De politie zet zich schrap voor de 800 Antwerpsupporters, maar uiteindelijk blijft alles rustig. Antwerp trekt uiteindelijk aan het langste eind. Een volgepakt Schiervelde ziet zo de promotiedroom uiteenspatten.

In het volleybal pakt Knack Roeselare zijn vijfde titel op rij. De vreugde is enorm, het team wordt één dag na de titel op het stadhuis ontvangen. Even later droomt de voorzitter al van een nieuwe titel. 

Minder fraai nieuws

Er viel in Roeselare helaas ook heel wat minder fraai nieuws te rapen. Zo komt een vader onder een trein terecht, zijn zoontje blijft ongedeerd. In oktober worden de ramen van het Welzijnshuis met een hamer stukgeslagen en twee weken later wordt een dertienjarige aangevallen door drie jongeren. De dagen erna komen nog meer gevallen van agressie aan het licht. De stad uit haar bezorgdheid en niet veel later worden de daders (zij het maar heel even) opgepakt. In december wordt een vrouw aangerand in de buurt van de Ronde Kom. 

Protest tegen onderwijshervorming

Een plan om 11 scholen in Roeselare te herleiden tot 4 campussen heeft heel wat onrust veroorzaakt. De scholen zijn boos omdat ze niet zijn geraadpleegd. De Broederschool, Het VMS en Buso Onze Jeugd zouden het meest van hun eigenheid verliezen. Daar is het ongenoegen dan ook het grootst. Er is massaal protest van leerkrachten, ouders en leerlingen. De raad van bestuur heeft die signalen begrepen en bergt de plannen op. Er volgt nu wel een breed overleg. De actiegroep De Nieuwe Groote Stooringe is daar bijzonder blij mee. "De onderhandelingen kunnen nu starten in alle sereniteit met een eerlijke representatieve vertegenwoodiging van alle geledingen", zeggen de actievoerders. Herbekijk hier alle berichtgeving over de onderwijshervorming.

(Lees verder onder de foto)

 

Ook dit was Roeselare in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie