Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Poperinge

Dit was 2017 in Poperinge

Nieuws
18/12/2017

Bouwplannen

In Poperinge is er commotie rond het nieuwe zwembad, één van dé realisaties van de huidige coalitie. Het aantal bezoekers zou tegenvallen. De bevoegde schepen relativeert en eind juni raakt bekend dat het zwembad er een bowling en een cafetaria bijkrijgt. Dat moet extra volk lokken.

Poperinge is ook van plan om een alle technische diensten te centraliseren in een nieuw energiezuinig stadsdepot langs de Ouderdomseweg.

Oplossing voor Callicannes

In 2017 komt de grensovergang met Frankrijk vaak in beeld. In maart laat het stadsbestuur de grensparking sluiten na aanhoudende problemen met transmigranten. De buurt reageert tevreden op de sluiting. In mei komt er groen licht voor de verkoop van de site. En na een vragenronde worden de mogelijke toekomstplannen aan de buurt voorgesteld. Er zijn drie scenario’s

Hoppe

Wie Poperinge zegt, zegt natuurlijk ook hoppe.  In en rond Poperinge start begin september de hoppepluk. Door de weersomstandigheden zal de hopoogst dit jaar minder opbrengen dan gewoonlijk, maar de hop is wel van een heel goede kwaliteit. In maart start het seizoen van de hopscheuten uit volle grond. Benieuwd of ze de recordprijs van 173 euro voor 100 gram eind dit jaar zullen overtreffen.

Dit jaar trekt ook de driejaarlijkse hoppestoet door de straten van de stad. 1.300 mensen doen mee.

(Lees verder onder de foto)

Joke Jonckheere

 

Succesvol Kunstenfestival

De stad Poperinge, de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschap bereiken een akkoord over de steun voor een doorstart van Kunstenfestival Watou. De organisatoren zijn blij en hebben er meer dan ooit zin in.  De 37ste editie krijgt als thema "over alleenigheid en ondraaglijke eenzaamheid".  Het opent op zaterdag 1 juli voor het grote publiek.  Begin september blijkt de kaap van de 20.000 bezoekers niet gehaald te zijn, maar met 18.500 bezoekers spreekt men toch van een succes.

Eerste wereldoorlog

Ook In Poperinge is heel wat te doen rond de herdenking van 100 jaar eerste wereldoorlog. En dat merken we vooral in Talbot House. Dat pakt uit met een tentoonstelling over de Spanboekmolenkrater in Wijtschate. Dat is misschien wel de bekendste krater van de Mijnenslag die in juni 1917 in Heuvelland plaatsvond. Talbot House blikt ook terug op de zomer van 1917 in de tentoonstelling  ‘Het zenit van Talbot’.  Jan Louagie, de secretaris van de vzw Talbot House, krijgt in november het ereteken "Member of the British Empire" uitgereikt.

Poperinge heeft ook een link met China. Het Britse leger liet Chinese arbeiders in de zomer van 1917 overkomen naar Poperinge. Ze bleven er tot 1920 in aparte kampen en werkten er als gastarbeider. In de Gasthuiskapel in Poperinge loopt expo “Vive Labeur”, over het verhaal van de Chinezen in de Eerste Wereldoorlog.  Begin september krijgt het Poperingse stadsfestival Cyrus een speciale China-look aangemeten, met een Chinees buffet, optochten van draken, theeceremonies, een pop-up China store, kalligrafieworkshops, muziek en Chinese acrobatie-acts. En midden november wordt een herdenkingssite officieel ingehuldigd voor de Chinezen die omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

(Lees verder onder de foto)

 

Ook dit was Poperinge in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie