Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Oudenburg

Dit was 2017 in Oudenburg

Nieuws
18/12/2017

Rust in Oudenburg

Het gemeentebestuur van Oudenburg beleeft een politiek jaar dat niet veel anders loopt dan normaal. De Publipart-affaire die begin dit jaar reacties uitlokte, passeert ook even in Oudenburg. De oppositie wil zo snel mogelijk tekst en uitleg van burgemeester Ignace Dereeper (CD&V) die een van de bestuurders is bij Publipart. De hoge zitpenningen doen vragen rijzen, maar burgemeester Dereeper wil, weliswaar niet voor de camera reageren: Hij ontkent telefonisch dat hij zo’n hoge zitpenning ontvangt. Ignace Dereeper is inmiddels bijna 28 jaar burgemeester in Oudenburg. Als hij in oktober de balans opmaakt van de legislatuur lijkt de kans klein dat Dereeper van plan is om ermee op te houden.

Abdijhoeve wordt administratief centrum

Ook het dossier over de toekomst van de in 2014 aangekochte Abdijhoeve in het centrum van de gemeente komt regelmatig aan bod op de gemeenteraad. Een deel van de Abdijhoeve gaat straks tegen de grond en moet plaatsmaken voor een nieuwbouw. De bouw zou wel ten vroegste volgend jaar kunnen starten. Het gemeentebestuur ligt niet steeds onder vuur door de leden van de oppositie, ook zelf komen ze nu en dan eens kritisch uit de hoek.

(Lees verder onder de foto)

 

Kritiek aan beide kanten

Soms schiet het schepencollege zelf met scherp, bijvoorbeeld over de nieuwe omheining rond de parking van Westkerke. Er komt heel wat kritiek op de inrichting van de parking op de E40 in Westkerke. De omheining en slimme camera’s moeten mensensmokkel tegengaan. Maar vooral die omheining laat te wensen over, volgens de burgemeester van Oudenburg Ignace Dereeper (CD&V). In juni gaat de parking van Westkerke, die een hele tijd was afgesloten om mensenhandel tegen te gaan, terug geopend.

Droogte

Oudenburg is in de zomer ook een van die vele West-Vlaamse gemeenten waarin landbouwers gebukt gaan onder de droogte. Landbouwers kunnen op een bepaald moment water oppompen uit De Kluiten in Roksem bij Oudenburg.

Ook dit was Oudenburg in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie