Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Oostende

Dit was 2017 in Oostende

Nieuws
18/12/2017

Windmoleneconomie en luchthaven 

Begin dit jaar kan Oostende ook fier uitpakken met havencijfers die aantonen dat de stad een nieuwe economische adem vindt met de windturbinebasis in de voorhaven. Door de bouw van het Nobelwind windmolenpark neemt het aantal scheepsbewegingen met bijna 27 procent toe en het hele jaar zijn er aankondigingen van nieuwe parken die vanuit Oostende zullen gebouwd worden.Er zijn meer dan 1150 havenjobs en het gaat volgens haven Oostende ook om lokale tewerkstelling. En 2017 is ook het jaar dat de luchthaven van Oostende op kruissnelheid komt. Hoewel er geen nieuwe vliegtuigmaatschappijen komen aanvliegen, investeert uitbater Egis wel fors in de vernieuwing.

Enkele bedrijven als Aerocircular kondigen ook forse investeringen aan en geloven in de toekomst van de kustluchthaven. De kritiek op de luchthaven lijkt ook in 2017 wat verstomd. Alleen als er heel veel oefenvluchten komen, neemt het ongenoegen wat toe. Ondanks enkele goede economische signalen blijft de werkloosheid in Oostende de hoogste van de hele provincie. Het economisch huis investeert volop in activering, maar het centrum blijft onder vuur liggen  en de oppositie beweert dat het in de kuststad veel beter moet kunnen met die economie.

In het laatste trimester van 2017 kondigt de haven van Oostende aan dat er vanaf volgend jaar een nieuwe ferryverbinding met Ramsgate in Engeland.

Storm aan zee

2017 is zeker ook het jaar van stormen en nu en dan is het alle hens aan dek om de kust te beveiligen tegen overstromingen. De stormen zorgen ook vaak voor opstuivend zand die de kusttrams hinderen en heel wat zand verdwijnt van op de stranden.

 

Oostende komt uit zijn schelp

Het stadsbestuur pakt in 2017 uit ook met een grote bevraging in de stadsenquete Kom uit je Schelp. Het onderzoek levert een pak informatie op over wat 68.000 Oostendenaars denken over hun stad. Eventjes neemt de lokale N-Va het participatieproject op de korrel door te beweren dat de enquête niet anoniem is. Bijna 90 procent van de Oostendenaars woont graag in de stad. Nauwelijks 10 procent is tevreden over het parkeerbeleid en ruim 40 procent gaat ’s avonds liever niet buiten. 12.300 mensen van Oostende hebben de enquête ingevuld.

Toeristische stad met cultuur

Ondanks politieke spanning blijft de stad in 2017 goed functioneren als toeristische trekpleister. Heel vaak zijn er grote evenementen die heel wat toeristen lokken. Klassiekers als Theater aan Zee blijven de massa lokken, maar ook festivals als Ostend Beach zijn succesvol en vernieuwend. Ook het Cultureel Centrum De Grote post draait op volle toeren en viert een 5 jaar bestaan.

Helemaal op het einde van het jaar pakt Toerisme Oostende uit met een spectaculaire vernieuwing van de ijsschaatspiste in het Leopoldpark. Er was ook heel veel aandacht voor de restauratie van de Mercator en sinds eind maart is het schip eigendom van Oostende en terug te bezichtigen in alle glorie. Een ander succesvol toeristisch project waarmee Oostende hoge ogen gooit is de tweede editie van The Crystal Ship, een streetartproject met grote muurschilderijen in het straatbeeld. Ook het stadskunstproject Het Vlot met Jan Fabre zorgt ervoor dat Oostende heel wat extra toeristische en artistieke aandacht krijgt.

Hommeles over parkeren

Betalend parkeren blijft ook een heet hangijzer in de stad en in 2017 komt er ook de langverwachte aanpassing van het Oostendse parkeerplan. In Oostende gaat het nieuwe parkeerbeleid op 1 april van start en dat is een maand later dan eerst gepland. Er is meer dan een jaar gediscussieerd over de nieuwe regels en tarieven. Bovengronds parkeren wordt kortparkeren en er moet voortaan ook langer, tot 20 uur ’s avonds, betaald worden om je wagen kwijt te kunnen. De oppositie schiet met scherp op het nieuwe Oostendse parkeerplan van de meerderheid

Exit Marc Coucke

Grote verrassing eind december. Marc Coucke wordt de nieuwe eigenaar van RSC Anderlecht en moet dus KV Oostende van de hand doen. Volgens Algemeen Manager Patrick Orlans kan KV Oostende in de toekomst ook op eigen benen staan. De stad Oostende spreekt van een kaakslag voor de kustploeg.

Ook dit was Oostende in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie