Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Nieuwpoort

Dit was 2017 in Nieuwpoort

Nieuws
18/12/2017

Storm Dieter

Het nieuwe jaar 2017 start in Nieuwpoort letterlijk stormachtig. Midden januari raast storm Dieter voorbij onze kust en om te voorkomen dat de stad onder water komt, worden de grote middelen ingezet. Onder meer het bezoekerscentrum Westfront aan het sluizencomplex Ganzenpoot is een kritiek punt. De stad laat  22.000 zandzakjes aanrukken, parkings worden afgesloten en uit voorzorg worden stormmuren geplaatst.  Gelukkig wijkt het gevaar relatief snel.

(Lees verder onder de foto)

Stormvloedkering

De storm maakt de vraag naar extra bescherming tegen een superstorm weer actueel.  Burgemeester Geert Vanden Broucke wil dat de Vlaamse overheid snel werk maakt van de stormvloedkering in de  Nieuwpoortse havengeul. De haven en de kaai zijn zwakke plekken voor overstromingen. Door bij noodweer de haven af te sluiten  zouden Nieuwpoort en het hinterland beter beschermd zijn.  Het plan kan maar op weinig  begrip rekenen van pleziervaarders en zeilers en er komt ook een actiecomité. Zij vrezen voor problemen bij het beoefenen van hun sport. De Vlaamse overheid zet door en geeft de opdracht om volgend jaar aan de bouw te beginnen. Het actiecomité legt zich daarbij uiteindelijk neer.

Beachbars op het strand

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk krijgt Nieuwpoort voor het eerst twee beachbars op het strand deze zomer.  De uitbaters hebben er diep voor in de buidel moeten tasten, één concessie gaat de deur uit voor 70.00 euro.  Maar de bars zorgen dus ook voor gezelligheid en zijn een toeristische troef.

Politiek Nieuwpoort in beweging

Intussen staat het stadsbestuur niet stil.  Er wordt flink geïnvesteerd in de vismijn, de vissersboot Surcouf wordt een toeristische attractie, de Markstraat in het centrum van Nieuwpoort-Stad worden heringericht en de nieuwe ondergrondse parking naast het centrum Ysara wordt geopend.   De stad maakt werk van de modernisering van haar stadsadministratie en koopt gronden voor een nieuw stadhuis, ze werft ook nieuwe medewerkers aan. 

Rusthuisperikelen

In november breekt een storm los in het wzc De Zathe, een rust- en verorgingshuis van het OCMW. Er komen een aantal wantoestanden aan het licht waarbij bewoners belachelijk gemaakt worden of onmenselijk behandeld zijn, het OCMW legt enkele personeelsleden een sanctie op en ook het gerecht opent een onderzoek.

 

En ook nog dit

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie