Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Lichtervelde

Dit was 2017 in Lichtervelde

Nieuws
18/12/2017

Vechten tegen windmolens

Eind februari krijgt de NV Aspiravi van Vlaams minister Joke Schauvliege een milieuvergunning voor 2 windturbines op de grens van Lichtervelde en Wingene, naast de E403.  Midden april tekenen beide gemeentebesturen beroep aan tegen de vergunning.  Tijdens het openbaar onderzoek werden 1.977 en 1.711 bezwaren ingediend.

Kasseien verdwijnen op marktplein

In maart start de heraanleg van het wegdek van de N32 tussen Torhout en Lichtervelde. De betonplaten gaan er uit en er komt asfalt in de plaats. Er is enkel verkeer in de richting van Torhout mogelijk. Eind juni zijn de werken klaar.  Op en rond de Markt van Lichtervelde verdwijnen begin mei de kasseien. In de plaats komt een betonverharding.

(Lees verder onder de foto)

 

Treinvertragingen, files en kettingbotsing

Ook dit jaar had de trein van Kortrijk naar Brugge en van De Panne naar Gent meer dan eens vertraging. Maar niet alleen treinpendelaars, ook automobilisten staan nu en dan in file langs de E403 ter hoogte van Lichtervelde. Op 9 maart raken twaalf voertuigen betrokken bij een kettingbotsing met gelukkig vooral blikschade. Twee maanden later, op 15 juni,  landt de MUG-heli in volle avondspits op de snelweg, wat voor heel wat file zorgt.

Vluchtmisdrijf met dodelijk slachtoffer

Begin april wordt een leerkracht van 31 uit Lichtervelde veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan twee met uitstel, en een rijverbod van 5 jaar voor een dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf in februari 2016. Slachtoffer was de 24-jarige drummer Jelle Tommelein van de muziekgroep Miava. De leerkracht vindt zijn straf te zwaar en gaat in beroep tegen het vonnis van de rechter. Een uitspraak valt pas op 19 januari 2018.

Extrusiepers en overname voor Sapa

Het metaalbedrijf Sapa neemt in april een nieuwe extrusiepers in gebruik, één van de grootste in zijn soort wereldwijd.  In oktober wordt Sapa voor 100% eigendom van de Noorse groep Hydro, die al de helft van de aandelen bezat. In de Belgische vestigingen in Lichtervelde en Landen werken samen 370 mensen. 

Droge zomer

De droogte die toeslaat in mei, juni en juli zorgt voor piek bij het Lichterveldse bedrijf Aper-Vermeulen, dat boorputten voor grondwater installeert. Intussen heeft de gemeente ook als één van de eersten in onze provincie een hemelwaterplan om in de toekomst wateroverlast en overstromingen te voorkomen.

 

En ook nog dit

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie