Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Langemark-Poelkapelle

Dit was 2017 in Langemark-Poelkapelle

Nieuws
18/12/2017

Dorpskernvernieuwing

De fel besproken dorpskernvernieuwing van Langemark kan in 2017 eindelijk starten. Door verzet van één buurtbewoner werden alle beslissingen verschillende keren uitgesteld. De plooien zijn in februari nog altijd niet helemaal gladgestreken, maar het gemeentebestuur heeft de werken toch gegund. In augustus is het dan zo ver. Dan starten de werken effectief.

De werken zullen enkele jaren duren en verlopen in fasen. Het gaat om de grootste werken ooit in de gemeente sinds de heropbouw na de Eerste Wereldoorlog. 

Herdenking Oorlog

2017 is een belangrijk herdenkingsjaar voor Langemark-Poelkapelle. En zeker voor het Guynemermonument. Dat krijgt een grondige opknapbeurt. Op 11 september wordt George Guynemer, de Franse nationale trots uit Wereldoorlog 1, herdacht. Precies 100 jaar geleden liet hij het leven.

(Lees verder onder de foto)

 

En er zijn nog meer internationale plechtigheden, onder meer rond 100 jaar Slag om Passendale. Zo woont prins Charles op 31 juli een herdenkingsdienst bij aan het Welsh National Memorial Park in Langemark. . Eerder op de dag, voor dag en dauw, is er ook al een ingetogen plechtigheid op dezelfde plaats.

Canada brengt op 9 november hulde aan de slachtoffers van de Duitse gasaanvallen in 1915. Dat gebeurt aan de Brooding Soldier in Sint-Juliaan bij Langemark-Poelkapelle. Er wordt ook een herdenkingsplaat onthuld. Op het Cement House Cemetery in Langemark-Poelkapelle krijgen twee Canadese piloten een graf op naam tijdens een plechtigheid. 

Er is ook een belangrijk moment voor deelgemeente Poelkapelle op 8 oktober. Op die dag doet een replicatank uit WO1 zijn historische rit van Sint-Juliaan naar Poelkapelle 100 jaar na datum nog eens over. 

En de sporen van die oorlog, die vind je nog overal in de Westhoek terug.  Elk jaar rukt de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) uit om 150 tot 200 ton munitie op te halen in de regio. In Poelkapelle wordt daarom een nieuwe statische detonatiekamer officieel in gebruik genomen. 

Minder gevaarlijke sporen worden verzameld door heel wat WO 1-fanaten. En die kunnen soms erg jong zijn. Zoals Enrique Billiau uit Poelkapelle, die spullen opgraaft en ze tentoon stelt. De jongeman is amper 19. 

Sport

Ook in 2017 laat Florian Van Acker uit deelgemeente Sint-Juliaan van zich horen. Hij wint in oktober brons op het EK tafeltennis in Lasko, Slovenië. Eerder dit jaar kent Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits hem een ereteken toe.

Jolien Lewyllie uit Langemark-Poelkapelle wint in de zomer in het Zweedse Kalmar de Ironman. Lewyillie, sportdiëtiste van beroep, treedt zo toe tot het select kransje van Belgische Ironman-winnaars, en dat bij haar eerste deelname aan een Iron Mantriatlon. 

 

Ook dit was Langemark-Poelkapelle in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie