Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Kortrijk

Dit was 2017 in Kortrijk

Nieuws
22/11/2017

Jaar van ‘de grote werken’

Afgelopen jaar  zijn heel wat bouwprojecten gestart in de stad en sommigen zijn ook al klaar. Op Kortrijk Weide opende het nieuwe gebouw voor het volwassenenonderwijs. De fuifzaal Départ is een feit en op Weide krijgt ook de creatieve hub Hangar K vorm. Intussen lokt ook een zeemeermin de pers naar de eerstesteenlegging van het nieuwe zwembad.

Aan de Broeltorens gaan de kranen aan de slag voor het verlagen van de Leieboorden. In de toekomst moet een terrasje dichter dichtbij het water kunnen.

En aan de Minister De Taeyelaan krijgt ook het nieuwe politiecommissariaat meer en meer vorm. De vertraging door de vondst van asbest in het oude gebouw van Howest kan weggewerkt worden.

De eerste stappen voor de  metamorfose van de stationsomgeving worden gezet. De  fietsen verhuizen naar een grote stalling op het Stationsplein en ook de bussen krijgen een nieuwe stek, maar volgens de chauffeurs een onveilige. Het komt tot een staking.

(Lees verder onder de foto) 

 

Omleiding, gaslekken en vliegtuigbommen

En al die werken brengen ook wat hinder met zich mee en soms is die erg groot. De vondst van een vliegtuigbom van 500kilo met maar liefst 150 kilo springstof zorgt voor de evacuatie van 200 bewoners in het stadscentrum, ook het treinverkeer wordt stilgelegd. Het onschadelijk maken van de bom zorgt voor heel wat stress, ook bij de burgemeester. De bom wordt gevonden bij de werken op de oude CM-site.

Bij grote wegenwerken op de Pottelberg waar de schoolomgevingen veiliger moeten, raken arbeiders dan weer een gasleiding. Leerlingen van een school en bewoners van een woonzorgcentrum moeten even elders heen.

Paniek door vlammen

En er zijn in 2017 ook enkele opvallende branden in de stad. Zo is er het schrijnende tafereel van een kapper die zichzelf in brand steekt aan het gerechtsgebouw omdat hij zich als allochtoon geviseerd voelt. Het is ook schrikken wanneer een vuurzee ontstaat in de toren van het Sint-Amandscollege, het zichtbepalende gebouw langs de Leieboorden dat wordt afgebroken. Het is bij die werken dat het fout loopt. En een wellicht aangestoken brand op de oude Blekerijsite zorgt voor grote zwarte rookpluimen en…  verkeerschaos.

(Lees verder onder de foto) 

 

KULAK, BUDA en VLAS krijgen nieuw hoofd

De algemeen directeur van het kunstencentrum BUDA, Franky Devos, verlaat het schip om algemeen coördinator te worden van de Vooruit in Gent. Kristof Jonckeere, tot nu artistiek coördinator, volgt hem op. En ook de Schouwburg krijgt met Alexander Ververken een nieuw gezicht.

Op de universiteitscampus in Kortrijk wordt Piet Desmet de nieuwe vicerector. Marc Depaepe neemt met spijt in het hart afscheid, maar de regels zijn de regels, hij kan er geen termijn meer bovenop doen.

Minder eervol afscheid is er binnen de politiezone Vlas. Korpschef Rino Defoor moet opstappen. Zij positie binnen het korps is onhoudbaar. Naast zijn stijl, die velen niet bevalt, is er ook een incident met een hondengeleider. Hoofdcommissaris Filip Devriendt moet de rust terugbrengen. De politie weet trouwens wel de criminaliteit terug te dringen in de stad.

En dan is er ook nog een nieuw gezicht binnen het schepencollege. Spring-in-'t-veld Arne Vandendriessche (Open VLD) komt in de plaats van Koen Byttebier.

Brutale overval en gruwelijke moord

Maar de criminaliteit mag dan dalen, toch waren er enkele zware feiten. Een grote slagerij in de Kanaalzone vlakbij Stasegem wordt net voor sluitingstijd overvallen. De dader vuurt op een werknemer die levensgevaarlijk gewond raakt. En in het stadscentrum, ironisch genoeg net naast het politiecommissariaat  in de Oude Vestingstraat, vindt een erg gruwelijke moord plaats. Een man wurgt zijn vriendin en snijdt het lichaam open.

KV Kortrijk straks in nieuw kleedje?

Het circuleerde al een tijdje maar eind oktober is het ook officieel. Als alles loopt volgens plan dan komt het nieuwe stadion voor KVK op het bedrijventerrein Evolis. Eigenaar Vincent Tan heeft het over een investering van 50 miljoen euro. De Kortrijkse ploeg krijgt met Glen De Boeck trouwens ook een nieuwe trainer.   

Ook dit was Kortrijk in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

Auteurs: 
Redactie