Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Kortemark

Dit was 2017 in Kortemark

Nieuws
18/12/2017

Nieuwe zorgsite met dienstencentrum

Kortemark krijgt een nieuw dienstencentrum ‘Burger en Welzijn’. Het nieuwe gebouw zal ovaalvormig zijn en oogt erg modern. Naast de dienst burgerzaken komen hier ook een dienstencentrum, het sociaal huis en Kind en Gezin.

Het nieuwe gebouw komt op de zorgsite waar nu al het nieuwe woonzorgcentrum Blijvelde en serviceflats staan. Er komt ook een kinderopvang. Eind maart neemt het personeel afscheid van oude rusthuis Blygaerde dat tegen de vlakte gaat.

In november gaan de werken de oude brouwerijsite aan de Markt van start. Er komen appartementen, lofts en assistentiewoningen. De werken zullen 2,5 jaar duren.

Tussen Kortemark en Koekelare gaat een nieuw fietspad open. De Handamestraat en de Nieuwstraat krijgen een nieuwe asfaltlaag. Samen met 6 andere gemeenten weert Kortemark ook het zwaar verkeer uit de gemeente.  

Tegenwind voor windturbines

Luminus wil twee windmolens met elk een vermogen van 3600 kW en tiphoogte van 180m bouwen tussen de Staatsbaan en de Krekebeek. In april volgt een bewonersvergadering, in mei geeft het schepencollege van Kortemark een negatief advies. Ondanks 933 klachten en bezwaren, krijgt het project in september toch een milieuvergunning van de provincie West-Vlaanderen.  In november tekent de gemeente beroep aan tegen die beslissing.

Over molens gesproken: in mei koopt de gemeente Kortemark de Wullepitmolen in Zarren voor één symbolische euro over van de provincie West-Vlaanderen.

 

Klacht voor laster en eerroof

Ook in Kortemark stijgt de verkiezingskoorts zienderogen. In een poging om de burger nog nauwer bij het beleid te betrekken lanceert de gemeente in augustus de campagne ‘Tis an jundre’, een grootste bevraging waarbij de gemeente-ambtenaren ook een eigen app hebben ontwikkeld.

In juli dient burgemeester Toon Vancoillie een klacht in wegens laster en eerroof tegen gemeenteraadslid Rita Tyvaert. In een boekje dat in alle Kortmarkse brievenbussen belandt, noemt Tyvaert de burgemeester één van de grootste gangsters van de gemeente, en ze beschuldigt het gemeentebestuur van zakkenvullerij en vriendjespolitiek.

Ook dit was Kortemark in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie