Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Koksijde

Dit was 2017 in Koksijde

Nieuws
18/12/2017

Nieuw politiehuis politiezone Westkust

Op de site van het nieuwe politiehuis in de buurt van de Koksijdse Duinenabdij is een grafveld ontdekt. Bij graafwerken zijn menselijke resten naar boven gehaald. Die liggen nu bij het Agentschap Onroerend Erfgoed voor verder onderzoek. Intussen is eind juni de eerste officiële steen gelegd van dit grootschalig project. Het nieuwe politiehuis kost 16 miljoen euro en wordt vier verdiepingen hoog met ruimtes voor de burger, de arrestant en het politiewerk. Alles moet volgend jaar klaar zijn. De politiekantoren in Nieuwpoort en De Panne blijven bestaan.

Koninklijke Orde van de Paardevisser

De Orde van de Paardevisser bestaat dit jaar 50 jaar en mag zich van koning Filip en koningin Mathilde koninklijk noemen. Het vorstenpaar kwam dit najaar zelf de oorkonde overhandigen in Oostduinkerke. Ze maakten meteen ook kennis met deze unieke strandvisserij.  De orde is een halve eeuw geleden opgericht toen de traditie aan de Westkust dreigde te verdwijnen. De paardenvisserij op garnalen is intussen erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Ieder najaar trekt de Orde naar Laken met de eerste garnalen van het nieuwe seizoen voor koning Filip.

(Lees verder onder de foto)

 

Burgemeester komt in opspraak

Eerst is er de nieuwswebsite Apache die uitpakt met een dossier tegen Marc Vanden Bussche over de combinatie burgemeester en vastgoedontwikkelaar. De Koksijdse oppositie springt op de kar en wrijft de burgemeester zijn investeringen aan in assistentiewoningen. Marc Vanden Bussche  reageert via zijn advocaat. Die antwoordt dat er niets mis is met investeren in eigen gemeente. De Koksijdse burgemeester komt opnieuw onder vuur te liggen tijdens een reportage op Eén over de lokale politiek verwevenheid met grote vastgoeddossiers aan de kust.

Einde van 40ste smaldeel in Koksijde?

Koksijde staat op de lijst van kazernes die defensie wil sluiten. De definitieve beslissing wordt door de federale regering uitgesteld tot na de verkiezingen van 2018. De Basis Koksijde is jaren geleden al ingekrompen tot helikopterbasis voor de search en rescue activiteiten van het 40ste smaldeel. De kans is groot dat zij verhuizen naar Oostende of een privé firma hun taak overneemt. Het gemeentebestuur houdt met alles rekening en heeft een reconversieplan klaar liggen. Dat wordt tijdens een inspraakronde voorgesteld op dinsdag 19 december om halfacht in het cultuurcentrum Casino Koksijde.

 

Ook dit was Koksijde in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie