Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Jabbeke

Dit was 2017 in Jabbeke

Nieuws
18/12/2017

Sluiting kazerne Civiele Bescherming

Het hangt al een hele poos in de lucht, maar in april van dit jaar komt het onvermijdelijke nieuws: de kazerne van de Civiele Bescherming in Jabbeke wordt op termijn gesloten. Dat beslist minister van binnenlandse zaken Jan Jambon. In Vlaanderen blijft enkel de kazerne van Brasschaat open. Maar alle zeegebonden taken, waaronder de oliebestrijding, blijven in de provincie. De mensen en het materiaal daarvoor, zullen worden overgebracht naar de hulpverleningszone 1. De sluiting van de kazerne zorgt alvast voor verontwaardigde reacties bij vakbonden, maar ook bij streekpolitici.

(Lees verder onder de foto)

 

Bewaking op autosnelwegparking

Door zijn ligging is de autosnelwegparking van Jabbeke al jarenlang een geliefkoosd doelwit voor mensensmokkelaars en migranten die in vrachtwagens naar Engeland proberen te geraken. Begin dit jaar valt de privébewaking er weg, later is ze er weer, maar in oktober eindigt die opdracht opnieuw. Er komen weer meer meldingen binnen, de federale politie neemt  ‘s nachts over. 

Paintballlocatie naar af

In mei ontstaat er commotie bij de inwoners van de Stationsstraat in Stalhille. In hun buurt komt een nieuwe verkaveling voor  bedrijven, maar ook de paintballclub zou er graag activiteiten ontplooien in een oude legerbarak.  Kan niet vinden de bewoners die vrezen voor overlast. Ze dienen bezwaren in  Het schepencollege beslist dat de site die aan een woonwijk grenst een andere en geen recreatieve bestemming krijgt.

Trucker verkracht vrouw op Klein Strand

De snelwegparking langs de E40 wordt uiteraard ook veel door truckers bezocht. In juli raakt een jonge trucker uit Litouwen via een openstaand hek van de parking op het recreatiedomein Klein Strand. In een dronken bui verkracht hij daar een vrouw die er ligt te zonnebaden. De man wordt uiteindelijk veroordeeld tot twee jaar cel waarvan de helft met uitstel.  Het hek tussen het Klein Strand en het tankstation gaat dicht.

Voetbalicoon Hugo Broos ereburger van Jabbeke

Voetbalcoach Hugo Broos mag zich sinds 3 mei ereburger van Jabbeke noemen. In Jabbeke gaan ze niet kwistig om met deze titel, want hij is pas de derde inwoner die in de gemeentelijke eregalerij wordt opgenomen.  Hugo Broos woont in Varsenare bij Jabbeke van toen hij bij Club Brugge speelde. Hij liep onlangs internationaal in de kijker als bondscoach van Kameroen die de Afrika Cup won.

(Lees verder onder de foto)

 

En ook nog dit

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie