Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Izegem

Dit was 2017 in Izegem

Nieuws
18/12/2017

Slachthuis Verbist in opspraak

Heel wat mensen schrikken op 12 september als ze de undercoverbeelden zien die dierenrechtenorganisatie Animal Rights maakt in het slachthuis Verbist in Izegem. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts stuurt een inspectieteam naar het slachthuis en laat het sluiten op basis van dat rapport. De directie van het slachthuis zegt dat het niet op de hoogte is van de wantoestanden en werkt een verbeteringsplan uit met externe specialisten. Dierenrechtenactivisten eisen de sluiting en houden stil protest. De heropstart van het slachthuis verloopt moeizaam. Heel wat klanten haken af.  De directie van het slachthuis voelt zich onheus behandeld, zegt de zaakvoerder in een emotioneel interview aan Focus en WTV. Hij neemt juridische stappen tegen de minister die het slachthuis deed sluiten.

Meer weten? Bekijk ons uitgebreid nieuwsdossier over het slachthuis in Izegem.

(Lees verder onder de foto)

 

Dood door methanol

Izegem haalt de populaire zomerbar Pulobar van Ardooie naar een leegstaande hoeve in de Ambachtenstraat. Maar de bar is nog maar net open of hij moet alweer dicht half juni. Op bevel van de burgemeester . Uit onderzoek blijkt dat een jonge vrouw stierf na vergiftiging met methanol. Nadien is ook een tweede geval vastgesteld. Half juli mag de bar weer open van het gerecht. Heel wat bezoekers laten zich niet afschrikken. Het onderzoek naar de methanolvergiftiging loopt nog steeds.

(Lees verder onder de foto)

 

Vernieuwd museum Eperon d’Or

Er is jaren over gepraat en aan gewerkt maar in juni opent het vernieuwde museum Eperon d’Or de deuren. Het schoen – en borstelmuseum vindt een nieuwe stek in een voormalige schoenfabriek. De site is een pareltje van industrieel erfgoed. Ook het publiek kan het moderne museum smaken. Het openingsweekend lokt heel wat volk.

Wandelen in park kasteel Blauwhuis

Eén van de ambities van het stadsbestuur is meer groen in het centrum. Vanaf april is het park rond het Kasteel Blauwhuis open voor het publiek.  Heel wat wandelaars genieten van de groene oase in het midden van de stad. Ook voor het kasteel zelf zijn ambitieuze plannen. Een bouwondernemer koopt het pand en wil er woningen en kantoren van maken. In de Orangerie komt een horecazaak.

Politiek bewogen jaar

Izegem kent een politiek bewogen jaar in 2017. De socialistische partij SP.a verliest haar kopstuk. In mei dient SP.a-schepen en gemeenteraadslid Kurt Grymonprez zijn ontslag in. Omdat hij ‘de deontologische code van lokale mandatarissen niet zou hebben gerespecteerd’, klinkt het. Met het verdwijnen van Kurt Grymonprez krijgt de Sp.a een zware klap te verwerken.

En ook oppositiepartij CD&V verliest één van zijn sterkhouders, al is dat om een totaal andere reden. Peter Defreyne overlijdt begin november nadat jaren geleden kanker is vastgesteld. Hij zat tien jaar in de gemeenteraad en werd gewaardeerd door vriend en vijand.

Skyline Communications wint export-award

Skyline Communications is één van de meest veelbelovende bedrijven in Izegem. Het databedrijf is wereldwijd actief en breidt sterk uit. In september wint het familiebedrijf een prestigieuze exportprijs.

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie