Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Ieper

Dit was 2017 in Ieper

Nieuws
18/12/2017

Ruimtelijke ordening en bouwplannen

Ieper heeft in februari zijn Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) voor de komende 20 jaar klaar. In dat plan worden de bakens uitgezet hoe Ieper er moet uitzien in 2040. Eén site heeft daar geen plaats meer op: de site De Meersen-De Looie. Die site wordt in mei gesloopt en maakt plaats voor een woonproject. In deelgemeente Zillebeke start de dorspkernvernieuwing. En op 8 december opent het erfgoeddepot De Potyze, een veilige bewaarplaats voor waardevolle collecties van gemeentes in de Westhoek. Eind november pakt Ieper ten slotte nog uit met de plannen voor de bouw van twee nieuwe sporthallen.

Herdenking Oorlog

2017 is ook voor Ieper een belangrijk herdenkingsjaar. Op 14 mei wordt een gigantische vredesvlag ontrold. Het doek meet 60 op 30 meter. De ontrolling is de apotheose van een groot vredesfeest. Eind juli wordt de Ieperse markt opnieuw volledig gevuld voor een  publieksevenement, dit keer rond de herdenking van de Slag om Passendale.

De Menenpoort, die dit jaar 90 jaar bestaat, krijgt geregeld hoog bezoek. Onder meer de Britse prinses Anne komt er langs. Verschillende landen houden er herdenkingsplechtigheden,  onder meer Canada.

Heel speciale bezoekers voor de Menenpoort zijn natuurlijk de stenen leeuwen die vanuit Australië worden overgevlogen. Na wapenstilstand keren ze terug naar Canberra, maar de Australische regering belooft Ieper replica’s.

Het monument verliest wel een ander monument. Klaroenblazer Antoon Verschoot overlijdt op 1 februari. Hij wordt op 9 februari begraven.

Nog in de sfeer van oorlog en vrede passen de bezoeken van de White Helmets en van de vrouw van de Afghaanse president.

(lees verder onder de foto)

Economisch nieuws

Op economisch vlak gaat het een aantal bedrijven voor de wind. Melexis, de wereldspeler op gebied van micro-elektronica engineering, investeert 1 miljoen euro in zijn Ieperse vestiging. De productie breidt uit, en ook de werkgelegenheid neemt toe. Bellewaerde Park pakt uit met twee nieuwe attracties: Dawson Duel, en (in de toekomst) een aquapark, een investering van 17 miljoen euro, de grootste investering ooit.

Op culinair vlak valt er ook wat nieuws te rapen. Tweesterrenchef Franky Vanderhaeghe en zijn vrouw Sandra Nys sluiten tijdelijk hun zaak St.-Nicolas in Elverdinge. Ze gaan het restaurant grondig renoveren. In afwachting verhuizen ze tijdelijk naar Poperinge. Souvenir, die bij de 100 beste restaurants ter wereld hoort, verhuist zelfs definitief naar Gent. De uitbaters van de nagelnieuwe taverne IeperEat komen dan weer onder vuur te liggen. Hun naam doet volgens sommigen te veel aan yperiet denken. Toch behouden ze hun naam. Hun logo (een bommetje) passen ze wel aan.

Ook dit was Ieper in 2017

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie