Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Heuvelland

Dit was 2017 in Heuvelland

Nieuws
18/12/2017

Clarebout Potatoes in de kijker 

Aardappelverwerkend bedrijf Clarebout Potatoes uit Nieuwkerke haalt in 2017 dikwijls het nieuws. Eind juli worden maar liefst honderd werknemers ziek. Achteraf blijkt dat er legionella aanwezig was in de waterleidingen. Eind november zet de gemeente Heuvelland het licht op groen voor de aanleg van een extra weg naar het bedrijf.

Rusthuis in oog van de storm

In het najaar komt het woon-en zorgcentrum Sint-Medard uit Wijtschate in een mediastorm terecht. Een personeelslid getuigt anoniem over wantoestanden en verspreidt ook foto’s. Het OCWM weerlegt de aantijgingen maar Minister Vandeurzen stuurt toch een inspecteur. De zorginspectie geeft een aantal aanbevelingen maar het rusthuis mag uiteindelijk toch open blijven.

West-Vlaamse wijn scheert hoge toppen

Wat de hoppe is voor Poperinge, is de wijn aan het worden voor Heuvelland. De druivenpluk start dit jaar uitzonderlijk vroeg:  eind augustus. In normale jaren start de druivenpluk pas na half september. De West-Vlaamse wijn scheert hoge toppen. Wijnen van Monteberg en Entre Deux Monts komen als beste Belgische wijnen uit de jaarlijkse wedstrijd van sommeliers. Entre-Deux-Monts haalt ook nog een zilveren medaille op een internationale wedstrijd in het Franse Dijon.

(Lees verder onder de foto)

 

100 jaar Groote Oorlog

Ook in Heuvelland vinden opnieuw heel wat herdenkingsplechtigheden rond 100 jaar Groote Oorlog plaats. Kraterfront is het vierde participatieproject van de provincie West-Vlaanderen en de aftrap voor de herdenkingen van 2017 van GoneWest. Op 7 juni wordt de mijnenslag van 1917 herdacht met onder meer een ceremonie op Wytschaete Military Cemetery. Op 13 mei vernielt een blikseminslag een Frans oorlogsmonument. De gemeente gaat op zoek naar centen om het te laten restaureren. En ook  Höge 80 zoekt naar gulle weldoeners: Doel is om met crowdfunding een archeologische opgraving te financieren. In Wijtschate ligt een uniek Duits bolwerk uit de Eerste Wereldoorlog, met onder meer loopgraven en een massagraf.  Die willen archeologen in het voorjaar van 2018 blootleggen.

(Lees verder onder de foto)

 

Ook dit was Heuvelland in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie