Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Harelbeke

Dit was 2017 in Harelbeke

Nieuws
18/12/2017

Nieuw gebedshuis in Harelbeke? 

Het afgelopen jaar is er nogal wat te doen rond een nieuw gebedshuis voor geloofsgemeenschap Bader. Van de stad mogen ze intrekken in een oude villa langs de Kortrijksestraat. Voor coalitiepartner N-VA is het wel belangrijk dat de  moskee een erkenning krijgt. De geloofsgemeenschap ziet uiteindelijk zelf af van die locatie na negatief advies van de provincie. De buurt ging in beroep. In september krijgt de vzw Bader dan toch een vergunning. Er komen extra parkeerplaatsen achter het gebouw. De buurtbewoners gaan opnieuw in beroep.

Politieke storm

Politiek rommelt het even in Harelbeke. Jacques Maelfait is uit zijn partij N-VA gestapt en gaat door als onafhankelijke. Maar zijn ex-partij wil de bevoegdheden terug en herverdelen. Om te voorkomen dat de stad onbestuurbaar wordt gaat Maelfait in op die eis, en zetelt voortaan als schepen zonder bevoegdheden. Meteen het einde van een (kleine) politieke storm.

Realisaties in Harelbeke

Grote realisatie in 2017 is de langverwachte heraanleg van het marktplein. Maar eerst tonen archeologen wat ze gevonden hebben. Als in augustus blijkt dat de werken nog altijd niet begonnen zijn, wordt het schepencollege boos. Dat laten ze ook weten aan de projectontwikkelaar. In oktober gaat de werf zelfs naar een andere projectontwikkelaar. Maar, zegt het schepencollege: “we blijven waakzaam voor bijkomende vertragingen.”

Nog meer werken: in mei kan de bouw van de sluis in Harelbeke eindelijk starten. Na twee maanden blijken de werken op kruissnelheid. Nog voor nieuwjaar moeten de eerste schepen er doorvaren. AL gaat het niet allemaal even vlot: het plaatsen van de sluisdeuren wordt een paar dagen uitgesteld. De kraan die ze daarvoor zullen gebruiken, laat het afweten. Een paar dagen later lukt het wel, en de timing van eindejaar blijft overeind. Wat verderop doen ze de eerste boringen onder de rivier, om het warmtenet in Kuurne te voeden met restwarmte uit de Harelbeekse verbrandingsoven.

(Lees verder onder de foto)

 

Bij aannemer Stadsbader gaan dieven ervandoor met 100.000 euro aan werkmateriaal. Net in het bouwverlof, als alle werfwagens er netjes geparkeerd staan. Maar het bedrijf krijgt ook mooi nieuws in 2017: het krijgt de helft van het contract voor de veelbesproken Oosterweelverbinding in Antwerpen. Meteen zoeken ze bij Stadsbader honderd mensen extra. Maar ook in eigen stad is er mobiliteitsnieuws: straks moet het vrachtverkeer ook op de N43, de ‘Gentsebaan’ of ‘Kortrijkseweg’ tolheffing betalen.

 

Ook dit was Harelbeke in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie