Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Gistel

Dit was 2017 in Gistel

Nieuws
18/12/2017

Drama in Moere

2017 zal in Gistel herinnerd worden als het jaar van de vierdubbele moord en de gifwolk. In de maand juli werd het anders zo rustige Moere opgeschrikt door een drama als een jong meisje door haar ex-vriend wordt vermoord. Ook de oma en opa lieten het leven toen de dader door het lint ging. Er ontstaat een golf van verontwaardiging en enkele dagen later trekt een stille mars om steun te betuigen aan de ouders en nabestaanden door Moere. De vermoorde jonge vrouw had de politie laten weten dat ze zich bedreigd voelde door haar ex-lief. Op de uitvaart komen honderden mensen opdagen.

Grootste evacuatie ooit

Ook in de maand april komt Gistel ongewild nog eens volop in het nieuws. Deze keer gaat het om een gifwolk op een landbouwbedrijf in Zevekote. Meer dan 1.000 mensen moeten geëvacueerd worden. De gouverneur komt ter plaatse en het rampenplan wordt afgekondigd. Enkele dagen later blijkt dat de streek weinig schade heeft geleden en alle groenten en boerdeijdieren van Groot-Gistel worden vrijgegeven

Politiek 

En ook politiek bereidt Gistel zich voor op de verkiezingen. Burgemeester Bart Halewijck heeft de teugels stevig in handen, maar toch belooft het een boeiend jaar te worden. De huidige burgemeester kondigt in elk geval aan dat hij opnieuw de lijst trekt.
Als zijn gemeente in de maand augustus plots wordt overspoeld door een grote groep zigeuners die neerstrijken op een weide, gaat hij de eerste dag al meteen ter plaatse en probeert een deal te sluiten met de zigeuners. Enkele weken later vertrekken ze zoals afgesproken.

Ook dit was Gistel in 2017 

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

Auteurs: 
Redactie