Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Diksmuide

Dit was 2017 in Diksmuide

Nieuws
18/12/2017

Politieke commotie rond parkeerplaatsen

De herinrichting van de markt met minder parkeerplaatsen in Diksmuide zorgt het hele jaar door voor politieke commotie. De vraag is of er al dan niet een ondergrondse parking komt onder de Boterhalle. Het stadsbestuur zegt dat dit niet kan omdat Erfgoed Vlaanderen dwars ligt. De oppositie gelooft dit niet en wil een referendum. Oppositiepartij Idee2006 ronselt hiervoor handtekeningen maar na controle blijken er vijf te weinig. De partij doet daarna nog een poging maar toen bleek er een probleem met het verzoekschrift. Het referendum gaat uiteindelijk niet door en Idee2006 voelt zich gepakt door het stadsbestuur. Burgemeester Lies Laridon zegt dat het signaal van de ondertekenaars ernstig wordt genomen en het stadsbestuur oplossingen zoekt voor gratis langparkeren in het centrum.

Landbouw kreunt onder droogte

De landbouw kreunt halfweg het jaar onder de droogte. Gouverneur Decaluwé verbiedt ook nog eens water op te pompen uit de waterlopen omdat er verzilting kan ontstaan. In het IJzerbekken zijn landbouwers betrapt die water aan het oppompen zijn uit de IJzer. Voor vele landbouwers die groenten telen, is het verbod een regelrechte ramp. In het waterproductiecentrum De Blankaart, vlak bij de IJzer in Woumen, maakt het bedrijf De Watergroep drinkwater voor een derde van alle West-Vlamingen. Het water komt vooral uit het IJzerbekken. Om aan de vraag te voldoen pompen ze extra water op of kopen ze het aan bij andere waterbedrijven. 

Moord in Diksmuide

Half juli komt een 39-jarige vrouw om het leven na een vermoedelijke steekpartij. Een 50-jarige man is aangehouden.  De vrouw, de vriendin van de verdachte, kwam om het leven na een incident in een appartement in de Stationsstraat in Diksmuide. Het slachtoffer bezweek aan haar verwondingen in het ziekenhuis. De man ontkent eerst elke betrokkenheid. In september is er een reconstructie en daaruit blijkt dat er geen mes is gebruikt maar wel een vuurwapen.

(Lees verder onder de foto)

 

Ook dit was Diksmuide in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie