Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in De Haan

Dit was 2017 in De Haan

Nieuws
18/12/2017

Eigen lied

Het nieuwe jaar is nog maar ingezet en het gemeentebestuur van De Haan zingt samen met Koen Crucke een single in.  Ze maken hun eigen versie van “Het dorp” van Wim Sonneveld, maar dan in het plaatselijk dialect.  De opbrengst van de single gaat naar een huis voor mensen met een beperking.

(Lees verder onder de foto)

 

Taks op tweede verblijven

De meeste badsteden heffen een taks op tweede verblijven en dat doet de gemeente De Haan ook.  Maar een rechter is van mening dat die nietig is, na een betwisting van een eigenaar. Volgens de rechter schendt de belasting op tweede verblijven in de kustgemeente het gelijkheidsbeginsel, omdat er drie verschillende tarieven geheven worden. Die zijn afhankelijk van de plaats waar het vastgoed gelegen is. De rechter geeft de eigenaar gelijk, maar De Haan tekent tekent beroep aan.

Geen fusieplannen

Terwijl gemeenten in het binnenland vrijwillige fusies aangaan, blijkt er aan de kust niemand daar echt voor te vinden te zijn. Wilfried Vandaele, Vlaams volksvertegenwoordiger voor N-VA en senator pleit voor een fusie van De Haan en Zuienkerke. Maar burgemeester Peter Breemersch van De Haan ziet daar het nut niet van in. "Wij kunnen vandaag perfect alle noden en behoeften van de bevolking invullen en ook op financieel vlak zijn we zeker heel gezond."

(Lees verder onder de foto)

 

Meer jonge zeesporters

De gemeente De Haan en de stad Blankenberge gaan nog meer inzetten op zeesporten voor jongeren.  Ze werken samen aan een project voor kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar. In het van Maerlandt Atheneum van Blankenberge en De Haan kun je al vijf jaar sportwetenschappen studeren met de klemtoon op zeesport. Maar aan de hele kust zijn er sportclubs op het strand. Bedoeling is om vanuit de school daar overal buitenschoolse opleidingen aan te bieden voor lagere schoolkinderen vanaf tien jaar.

 

En ook nog dit

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie