Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Damme

Dit was 2017 in Damme

Nieuws
18/12/2017

Ooievaar is toeristische attractie

Damme heeft er in april even een nieuwe toeristische attractie bij. Een ooievaar bouwt haar nest op het dak van het stadhuis.  De ooievaar en haar jongen kunnen op het dak blijven tot na het broedseizoen, maar moeten in het najaar wel uitwijken naar een andere locatie. De nieuwe mascotte roept heel wat verwondering op en lokt extra volk naar het stadje.

(Lees verder onder de foto)

 

Patiënten verhuizen naar ander ziekenhuis

Ook in april verhuizen de patiënten van de Sijseelse campus van AZ Alma naar het nieuwe ziekenhuis van AZ Alma in Eeklo. Voor de verplaatsing zet het ziekenhuis maar liefst 15 ziekenwagens in. Toch blijft de campussite in Sijsele niet verweesd achter: woonzorgcentrum Morgenster is er nog altijd actief met kamers voor kortverblijf, assistentiewoningen en een dagverzorgingscentrum.

Geen fusie met Maldegem

Even duikt ook het fusiespook op in Damme. Maldegem maakt de Uilenspiegelstad openlijk het hof. De Oost-Vlaamse gemeente wil graag een fusie, maar Damme speelt ‘hard to get’ en houdt meerdere opties open. . Zo toont de stad ook interesse in een vergaande samenwerking met Beernem, Brugge of Knokke-Heist. Uiteindelijk kiest Damme ervoor om op zichzelf te blijven en niet te fusioneren met Maldegem.

Toostrecord valt in het water

Niet Brugge, maar Damme organiseert ‘De Langste Toost’, een recordpoging waarbij zoveel mogelijk mensen het glas moeten heffen. Het evenement zou eerst plaatsvinden in Brugge, maar de organisatie stootte op een ‘njet’ van het stadsbestuur.  Damme springt dan maar in de bres. Toch mislukt de poging: slechts 389 mensen toosten in de stad. Zo blijft de Portugese stad Anadia met 1.233 toosters recordhouder.

Kazerne wordt wijk van de toekomst

Damme wil de kazernesite van Sijsele omtoveren tot de ‘Wijk van de toekomst’. Op het domein van 19 hectare zal er plaats zijn om te wonen, te werken en te ontspannen. De WVI en Damme gaan daarvoor in zee met twee architectenbureaus uit Rotterdam. Over een jaar moeten hun plannen klaar zijn. De bedoeling is dat tegen eind 2019 de eerste bedrijven de deuren openen op het domein. De Rotterdamse architecten willen ook een aantal gebouwen van defensie behouden.

(Lees verder onder de foto)

 

Protest tegen verlies honden

In Sijsele moeten de eigenaars van drie honden hun dieren wegdoen op bevel van de rechter. Die drastische beslissing wordt genomen na een klacht van buren over geluidsoverlast.   Er komt protest tegen de maatregel en tientallen hondenliefhebbers trekken de straat op voor een hondenwandeling. Volgens de eigenaars lieten de honden slechts sporadisch van zich horen.

 

Ook dit was Damme in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie