Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Brugge

Dit was 2017 in Brugge

Nieuws
18/12/2017

Heraanleg 't Zand

In Brugge werd er hard gewerkt. De heraanleg van 't Zand startte begin januari. De vertrouwde lindebomen verdwenen, net als de fontein en de beeldengroep. De handelaars mopperden en sloten tijdelijk hun zaak. In november was de nieuwe rijweg over het grote plein afgewerkt. De volledige werken zouden medio 2018 moeten klaar zijn. 

(Lees verder onder de foto)

 

Mobiliteit blijft een topic

De mobiliteit in de Brugse binnenstad blijft ook in 2017 'hot' topic. Het nieuwe verkeersplan zorgde op de gemeenteraad voor beroering, maar werd toch goedgekeurd. Het parkeerplan ging uiteindelijk half februari in werking, maar ook na enkele maanden was niet iedereen gelukkig met het nieuwe parkeerplan

In februari stierf in Sint-Andries een fietsertje van zes nadat hij op het zebrapad bij zijn school gegrepen werd door een vrachtwagen. Daarna laaide de discussie over opzichters aan de schoolpoort op.

Gemeenteraadsverkiezingen op komst

Politiek Brugge warmt zich stilaan op voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018. Dit jaar verdween Ann Soete bij de N-VA en verschijnt volgend jaar op de Open VLD Plus lijst. Renaat Landuyt wordt opnieuw lijsttrekker en Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin verhuist naar Brugge om er de lijst van Vlaams Belang te trekken. Over de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge, kan je hier alles lezen.

Onrust bij Bombardier

Economisch nieuws was er bij Bombardier dikwijls te rapen, maar dat was zelden positief. Eind januari breekt een spontane staking uit, begin mei wordt duidelijk dat 130 jobs verdwijnen. Het woelige jaar van Bombardier kan je in ons uitgebreide nieuwsdossier herbeleven.

(Lees verder onder de foto)

 

Zonovergoten Cactusfestival

In juli was het in het Minnewaterpark opnieuw genieten voor de muziekliefhebbers. Het Cactusfestival trok opnieuw heel wat topartiesten en heel wat muziekliefhebbers. Herbeleef hier Cactus 2017.

A11 feestelijk ingehuldigd

De A11, de snelweg tussen Brugge en Knokke-Heist, is na drie en een half jaar afgewerkt. De A11 werd eind augustus feestelijk ingehuldigd. Alles rond de laatste werken en de opening op de A11 kan je hier herbekijken.

Online vechtfilmpjes

In het najaar duiken verschillende beelden van vechtende jongeren in Brugge op. Een jongen van 14 wordt in elkaar geslagen. De daders worden geïdentificeerd en moeten voor de jeugdrechter verschijnen. Later duiken ook beelden op van een groep minderjarige meisjes dat de stationsbuurt terroriseert.

Voetbal in Brugge

Sportief pakte Club Brugge in 2017 geen prijzen, tenzij die van herfstkampioen. Ivan Leko, de nieuwe coach van Blauw-Zwart na het afscheid van Michel Preud'homme zette een ijzersterke heenronde neer van de huidige competitie. Extra-sportief werden er stappen gezet in het stadiondossier, al is er daar nog steeds geen echte volledige doorbraak. En eind oktober waren er zware rellen na Club Brugge - Antwerp. Ondertussen werden al verschillende heethoofden opgepakt.

Bij de buren van Cercle Brugge springt vooral de samenwerking met AS Monaco in het oog, en uiteraard ook de trainerswissel in het najaar, waardoor Franky Vercauteren de aartsmoeilijke taak op zich heeft genomen om Cercle Brugge terug naar de hoogste voetbalklasse te loodsen.

(Lees verder onder de foto)

 

Ook dit was Brugge in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie