Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Avelgem

Dit was 2017 in Avelgem

Nieuws
18/12/2017

Brand legt frituur in de as

2017 is in mineur begonnen voor de uitbaters van frituur ’t Hoekske in deelgemeente Kerkhove. Een brand heeft op 14 januari de hele zaak in de as gelegd. De frituur was op dat moment nog niet open. Er zijn dus geen gewonden gevallen, maar de schade is bijzonder groot.

Afscheid van de elektriciteitscentrale in Ruien …

Op drie juni nemen veel mensen uit de omgeving van Avelgem afscheid van de elektriciteitscentrale van Ruien, vlak over de grens met Oost-Vlaanderen. De stroomcentrale op een boogscheut van Waarmaarde bij Avelgem was twintig jaar lang een eyecatcher in het landschap. Duizenden mensen zijn er getuige van. Er wordt in Waarmaarde zelfs een heus volksfeest georganiseerd.

(Lees verder onder de foto)

 

… maar ook van de bomen langs de N8

Begin maart nemen de inwoners ook afscheid van de oude bomen langs de Oudenaardsesteenweg (N8) in Avelgem is vanaf vandaag afgesloten voor het vellen en heraanplanten van bomen. De bomen langs de Oudenaardsesteenweg waren kwijnend, enkele kraakten zelfs al af. Na veel onderzoek besliste het Vlaamse Gewest, Afdeling Wegen & Verkeer, om een 100-tal bomen te vellen. Er worden 60 nieuwe lindebomen geplant op plaatsen waar voldoende ruimte is. De andere bomen worden gecompenseerd langs de Rijtgracht en in de buurt van de N8.

Onvrede bij politiezone Mira

Bij de politiezone MIRA sluipt er onvrede in het korps. Agenten klagen onder meer over gebrek aan communicatie, personeel en goeie infrastructuur. De vakbonden dringen aan op overleg met de leiding van de politiezone. De oplossing volgt een paar weken later: er is de belofte voor 12 extra inspecteurs, en betere interne communicatie.

Discussie over zogenoemde ‘weesweg’

Zowel in Ieper, Zedelgem en Avelgem liggen er stukken weg waarvan niet duidelijk is wie ze moet onderhouden. Het zijn vroegere provinciewegen waarvan het beheer nu ofwel door Vlaanderen of door de gemeente moet gebeuren. Al acht jaar is er over die paar kilometer weg discussie.  Maar voor de burgemeester van Avelgem is de maat vol. Hij wil dat Vlaanderen die wegen onderhoudt. Enkele weken later, eind juni, neemt Vlaams Minister van mobiliteit Ben Weyts een beslissing. Vlaanderen gaat de wegen overnemen, maar dat doet hij niet van harte.

Make-over voor stationsbuurt

De gemeente Avelgem zal de komende jaren fors investeren in een verkeersveilig centrum. Er komen bredere voetpaden, straten worden éénrichtingsverkeer en de stationsomgeving wordt aangepakt. De plannen zijn gisteren goedgekeurd op de gemeenteraad. De eerste aanpassingen starten al na de zomer.

Wat brengt de toekomst voor het Kanaal Bossuit-Kortrijk?

Het dossier van het Kanaal Bossuit-Kortrijk ligt sinds dit jaar weer op tafel. De Vlaamse Regering wil dat er tegen eind 2018 duidelijkheid is over de toekomst van het kanaal. Grofweg liggen er twee opties op tafel. Ofwel wordt het huidige, smalle, kanaal in Kortrijk verbreed. Ofwel wordt er een nieuw stuk kanaal gegraven, dat grofweg de huidige Ring rond Kortrijk volgt.

 

Ook dit was Avelgem in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie