Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Anzegem

Dit was 2017 in Anzegem

Nieuws
18/12/2017

Gemeenschappelijk zwembad met Deerlijk

Anzegem werkt voor enkele grote realisaties samen met buurgemeente Deerlijk. De plannen voor een gezamenlijke brandweerkazerne bestaan al langer, maar dit jaar dienen de twee gemeenten ook een dossier in voor een gemeenschappelijk zwembad, op de Ploeterput in Vichte. Eind volgend jaar willen de twee gemeenten starten met de bouw van hun zwembad.

De nieuwe kerk krijgt vorm

Twee jaar na de brand stelt het gemeentebestuur van Anzegem in maart dit jaar de concrete plannen voor de nieuwe kerk voor. De afgebrande ruïne wordt heropgebouwd tot een multifunctionele en liturgische ruimte. Er zal ook plaats zijn voor de gemeentelijke dienstverlening. De heropbouw zal vermoedelijk volgend voorjaar starten.

(Lees verder onder de foto)

 

Anzegem koopt Tiegembos

Dit jaar heeft het Bisdom Brugge beslist om het Sint-Arnolduspark in Tiegem te verkopen. De site, in de regio beter bekend als Tiegembos, was tot in de jaren ’90 een populair recreatiedomein. Om te vermijden dat het in private handen zou komen en dus niet langer toegankelijk zou zijn voor het publiek wil de gemeente het park kopen. Na onderhandelingen wordt de prijs vastgesteld op 1 miljoen euro. Vlaams minister-president Geert Bourgeois laat het park voorlopig beschermen.

En de gemeente krijgt er nog een groene long bij. De vroegere soldatenbegraafplaats wordt een vredestuin. De gemeente heeft de site van 1,2 hectare aangekocht voor 45.000 euro.  De gemeente wil er de herinnering levendig houden aan de 2.000 soldaten uit de Eerste Wereldoorlog die er tot in de jaren 50 begraven lagen. Op de site wordt ook de trap naar de vroegere begraafplaats blootgelegd.

Opmerkelijke ereburger

48 jaar na zijn overlijden is Frank Lateur dit jaar ereburger geworden van Anzegem. We kennen de beroemde schrijver beter als Stijn Streuvels. Hij woonde en werkte in het Lijsternest in deelgemeente Ingooigem. Streuvels is eigenlijk geboren in Heule en is dan ook al ereburger in Kortrijk.

Gemeente in shock na overlijden burgemeester

En  op 20 september zal de geschiedenis gaat een schokgolf door de gemeente. In de vooravond raakt bekend dat burgemeester Claude Van Marcke is overleden na complicaties bij een routineoperatie. Hij is er 48. Heel wat inwoners tekenen het rouwregister in het gemeentehuis.  Een week later wordt in een overvolle kerk in deelgemeente Vichte afscheid genomen van de burgemeester (28/9/2017). Ook veel politici uit de regio wonen de plechtigheid bij. Het parket van Oost-Vlaanderen laat via een onderzoek vaststellen of het overlijden te wijten is aan een menselijke fout.  Na zijn overlijden staat de bestuursploeg van Anzegem onder spanning. Het duurt meer dan een maand voor de coalitiepartners een opvolger aanduiden. Waarschijnlijk begin volgend jaar legt Gino Devogelaere, partijgenoot van Van Marcke, de eed af als nieuwe burgemeester van Anzegem.

(Lees verder onder de foto)

 

Ook dit was Anzegem in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie