Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dirk De fauw wil menswaardiger aanpak van transmigratie

Dirk De fauw wil menswaardiger aanpak van transmigratie

Nieuws
04/02/2019

Dirk De fauw (CD&V) wil andere accenten leggen in de aanpak van transmigratie in Zeebrugge: ‘Ik zal niet dulden dat vluchtelingen en migranten stelen, geweld plegen of in woningen en garages inbreken. Wie strafrechtelijke inbreuken pleegt, moet worden gestraft. Maar tegelijk pleit ik ook voor een menswaardiger aanpak. Ik heb daarvoor al afspraken gemaakt met mijn korpschef.'

De fauw wil niet dat er nog razzia's zijn aan de kerk van pastoor Fernand Maréchal en vrijwilligers die soep of voedsel bedelen, moeten met rust gelaten worden. ‘Ik geloof niet dat mensen uit Afrika naar Zeebrugge komen voor een bord soep en dat zo’n voedselbedeling meer migranten aantrekt. Ik heb mijn korpschef laten weten dat als die mensen voor de rechtbank worden gebracht, ik mijn toga aantrek om ze zelf te verdedigen. Ik hoop dat hij die boodschap ook aan de procureur heeft overgemaakt.’ Tegelijk pleit De fauw voor een infopunt voor transmigranten in Zeebrugge, waar ze juridisch advies kunnen inwinnen. 

 

Toch blijft de druk op de haven van Zeebrugge groot. Er komt daarom ook extra inzet van politie. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem heeft 24 extra politiemensen beloofd en er komt meer camerabewaking. 

'Nieuwe aanpak zorgt voor aanzuigeffect'

De N-VA Brugge is het oneens met de nieuwe aanpak van de transmigrantenproblematiek zoals vandaag door de nieuwe Brugse burgemeester is bekendgemaakt.

Pol Van Den Driessche:"Voortaan mag de politie van hem dus niet meer optreden bij voedselbedelingen, komt er een infopunt voor illegale transmigranten en moet het opgeruimde kampeermateriaal worden bewaard. Dit is driemaal fout. De voorbije maanden en weken zette de politie veel mensen en middelen in op ontrading, met de bedoeling zoveel mogelijk illegale transmigranten weg te houden uit Zeebrugge. Daar hoorden gerichte politionele acties bij, vaak in moeilijke omstandigheden. De nieuwe aanpak zal wel degelijk een bijkomend aanzuigeffect creëren. Uitgerekend op een ogenblik dat Zeebrugge al door de mensensmokkelaars met stip genoteerd staat als de plaats van waaruit men naar het VK kan oversteken."

"Na  jaren van pesterijen een einde aan verhinderen hulp"

'Dokters van de Wereld' is dan weer wel positief. Dokter Pierre Cybulski: "Na jaren van repressief beleid en pesterijen tegenover de transmigranten & vrijwilligers in Zeebrugge, lijkt er eindelijk een eind te komen aan de verhindering van de humanitaire hulp voor de transmigranten. De vrijwilligers in Zeebrugge reageren opgelucht. We hopen dat we ons nu eindelijk kunnen concentreren op ons werk zonder angst voor represailles en intimidatie.”

Auteurs: 
Redactie