Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dierenrechtenactivisten bezetten eendenboerderij

Dierenrechtenactivisten bezetten eendenboerderij

Nieuws
09/11/2019

"Nadat we de beelden van de kooien, de bedrade ondergrond waarin deze dieren moeten leven, de tientallen dode en gewonde eenden zagen, waren we allemaal erg van slag", vertelt woordvoerder Glenn Lemmens in een persbericht. De activisten zouden meermaals geprobeerd hebben om Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) te contacteren, maar kregen naar eigen zeggen geen antwoord.

De laatste Vlaamse foie gras producent zou sowieso in 2023 de deuren moeten sluiten. Animal Resistance eiste dat de bewuste boerderij in de Ichtegemse deelgemeente Bekegem onmiddellijk gesloten werd Ze weigerden de stal te verlaten tot er een verklaring kwam van minister Weyts. De actie werd van binnenuit gefilmd en gestreamd via Facebook. De politie kwam ter plaatse en verwijderde de activisten uit de stallen. Tegen omstreeks 18 uur waren alle actievoerders uit de stallen verwijderd.

Michaël Devoldere, woordvoerder van minister Weyts, liet in een reactie weten dat er reeds een verbod op dwangvoederen goedgekeurd is geweest. Volgens het kabinet is de actie van vandaag, waarin opgekomen wordt voor de eenden, dus achterhaald. Animal Resistance reageerde hier opnieuw op door te benadrukken dat de realiteit volgens hun nochtans iets anders zegt. 

Auteurs: 
Simon Dekaezemaker
Gilles Honoré