Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Diaken voor rechter voor 10 moorden

Diaken voor rechter voor 10 moorden

Nieuws
15/01/2018

De man die nu 61 jaar is, belandde in 2014 in de cel op verdenking van een reeks illegaal uitgevoerde euthanasie-ingrepen.

Precies een jaar geleden werd de diaken naar het assisenhof van Brugge verwezen voor de moorden die hij sinds 1978 zou hebben gepleegd. De man werkte als verpleger in het ziekenhuis van Menen. Zijn slachtoffers zouden niet enkel patiënten geweest zijn.

Toen de beschuldigde was binnengeleid om 10 uur las voorzitter Bart Meganck voor wat de diaken precies  ten laste wordt gelegd. In de akte staat dat de diaken zich schuldig heeft gemaakt aan moord. Hij zou ten minste tien personen hebben gedood. Vijf personen worden met naam genoemd. Het gaat om drie bejaarde mannen en twee vrouwen, allen geboren voor 1923. Daarnaast zou hij zich ook schuldig gemaakt hebben aan de moord op zijn moeder in Menen in 2011.

Samenstelling volksjury

Vanmorgen werd de volksjury samengesteld. Vier vrouwen en acht mannen zijn uitgeloot.

Pas volgende week maandag gaat het proces in Brugge echt van start met de voorlezing van de akte van beschuldiging en daarna de eerste getuigenverhoren.  Er worden minstens 77 getuigen verwacht. De opvallendste naam op de lijst met opgeroepen getuigen is ook voormalig bisschop van Brugge Jozef De Kesel. Het is niet duidelijk hoe goed de bisschop en de diaken elkaar kennen. Het bisdom van Brugge wordt verdedigd door de advocaten Jan en Sarah Leysen.

(lees verder onder de fotogalerij)

Heel wat commotie

De zaak van de moordende diaken zorgde bijna vier jaar geleden voor heel wat commotie in Wevelgem. Heel wat mensen kennen de diaken en hadden nooit verwacht dat hij beschuldigd zou worden van moord. Heel wat mensen maakten zich ongerust of ook hun dierbare overledenen in handen gekomen waren van de diaken.

Net voor de start sprak advocaat Filip De Reuse van een opluchting dat het proces na vier jaar onderzoek nu eindelijk van start gaat. Hij rekent op een eerlijk proces waarbij de diaken ook uitleg kan geven bij zijn daden. Over goed drie weken weet de diaken uit Wevelgem welke straf hij krijgt. Hij riskeert levenslange celstraf.

Lees ook

Auteurs: 
Redactie