Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

'Diaken des doods' wil aartbisschop De Kesel als getuige

'Diaken des doods' wil aartbisschop De Kesel als getuige

Nieuws
19/10/2017

Ivo Poppe belandde in mei 2014 in de cel op verdenking van een hele reeks moorden. In januari 2017 werd hij naar het hof van assisen verwezen voor minstens tien moorden die hij sinds 1978 zou hebben gepleegd. De diaken uit Wevelgem werkte als verpleger in het ziekenhuis van Menen. De slachtoffers waren niet alleen patiënten van de beklaagde, hij wordt ook beschuldigd van vier moorden op familieleden. Zijn moeder was in 2011 het laatste slachtoffer.

Op de preliminaire zitting bleek dat procureur-generaal Serge Malefason 54 getuigen wil horen op het proces. De verdediging stelde zelf een lijst van 38 mogelijke getuigen op. De opvallendste naam op de lijst is die van huidig aartsbisschop Jozef De Kesel. Toen de bal aan het rollen ging, was De Kesel bisschop van het bisdom Brugge. Het is echter niet duidelijk hoe goed hij Ivo Poppe zou kennen. Daarnaast zal de verdediging onder meer twee artsen oproepen om tegengewicht te bieden aan het verslag van de wetsdokter.

Filip De Reuse en An Govers nemen op het assisenproces de verdediging van de beschuldigde op zich. Raf Van Goethem en Thierry Vansweevelt stelden zich burgerlijke partij voor het AZ Delta. De belangen van het bisdom Brugge worden verdedigd door Jan en Sarah Leysen. Serge Malefason, substituut bij het Gentse parket-generaal, neemt de rol van openbaar aanklager op zich.

Het assisenproces gaat van start in januari volgend jaar.

Lees ook

Auteurs: 
Belga