Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Deel van "Sahara van De Panne" hersteld

Deel van "Sahara van De Panne" hersteld

Nieuws
06/04/2021

7 hectare duinen zijn er vegetatievrij gemaakt in in hun oorspronkelijke staat hersteld. De duinen groeiden dicht, wat nefast was voor de biodiversiteit. Nu kan de wind er weer vrij spel krijgen zodat het stuifduin zichzelf in stand kan houden.

Tot het einde van vorige eeuw was ‘de Sahara’ van het Westhoekreservaat een zeer uitgestrekte zandvlakte. De verstuiving deed zich vroeger voor over de landsgrens heen en strekte zich uit van Duinkerke tot Westende. Halfweg de vorige eeuw omvatte het loopduingebied van de Westhoek ongeveer 100 hectare kaal zand. In 2020 bleef daar nog maar amper 10 hectare kaal zand van over, verspreid over verschillende plekken in het voormalige loopduingebied van de Westhoek. Zandverstuiving is als het ware de motor voor een vitaal en gevarieerd duinenlandschap boordevol planten, dieren en paddenstoelen.

Een meerjarige monitoringsstudie moet nu de komende vijf jaar uitwijzen hoe succesvol dit duinherstel is, en moet aanbevelingen geven over waar eventuele aanpassingen moeten gebeuren. Een gepast nabeheer wordt ook voorzien.

Lees ook: