Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

De Crem op grote controle-actie transmigranten

De Crem op grote controle-actie transmigranten

Nieuws
22/03/2019

De actie vond plaats op de snelwegparkings van Westkerke, Jabbeke en Mannekensvere en in de haven van Zeebrugge. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) woonde de actie bij.

Alain De Laender, directeur-coördinator van de bestuurlijke politie West-Vlaanderen legde uit welke middelen ingezet worden. "Het gaat om een grote actie, met 58 man. We hebben een speurhond, die kan ruiken of er mensen in een trailer zitten. Daarnaast gebruiken we ook CO2-meters die kunnen detecteren, of mensen in een vrachtwagen verstopt zitten." Ook vloog er aan de parking van Westkerke een drone rond, die de situatie observeerde.

Brexit

"De transmigratie neemt toe door de brexit", stelde minister De Crem. "Mensen, misleid door mensensmokkelaars, denken dat ze voor 29 maart nog via België in het Verenigd Koninkrijk kunnen geraken. In 2018 werden er in West-Vlaanderen meer dan 7.000 gevallen van transmigratie vastgesteld. Die cijfers blijven de eerste maanden van 2019 stabiel." Er is dus geen toename van gearresteerde transmigranten de laatste maanden. De Laender: "De laatste weken zien we geen stijging naar aanloop van 29 maart. Het wordt afwachten of de brexit iets gaat veranderen."

Minister De Crem zei donderdagnamiddag in de Kamer al dat de "problematiek van de transmigranten voortdurend op mijn scherm" staat. Hij verduidelijkte bij zijn bezoek aan de politieactie wat zijn bedoeling is: "Wij willen dat een halt toeroepen door te zeggen dat transmigratie niet loont. Wij proberen het netwerk van mensensmokkelaars te doorbreken door te kijken welke boodschappen transmigranten in hun smartphones hebben en door hen te ondervragen. Het gaat om mensen die illegaal op het grondgebied zijn, waarvan duidelijk is dat ze geen asielaanvraag in België willen doen en dit is iets wat we echt willen inperken." De ministerraad besliste in januari om 40 extra manschappen naar West-Vlaanderen te sturen. De eerste 10 zijn nu actief.

De burgemeesters van Jabbeke en Oudenburg, Hendrik Bogaert (CD&V) en Anthony Dumarey (Open VLD), woonden de actie in Westkerke bij. Er werden gisteravond 16 mensen opgepakt, de meesten daarvan werden bij controles op de kusttram gevat, en in de haven van Zeebrugge.

Auteurs: 
Belga