Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

De 600.000 herdenkingsbeeldjes staan er

De 600.000 herdenkingsbeeldjes staan er

Nieuws
29/03/2018

Vier jaar geleden zijn de eerste kunstwerken uit klei gemaakt, en nu vormen alle beeldjes samen een wijds landschapstapijt in de voormalige frontzone. Elk beeldje staat symbool voor één van de 600 000 burgers en militairen die in ons land tijdens WO I sneuvelden. 

(Lees verder onder de video)

Participatief project

Sinds 2014 al gingen vele tienduizenden mensen aan de slag, in één van de ateliers om één of meerdere van de kleine beeldjes te maken. Eén enkel beeldje stelt een menselijke figuur voor, die ineengedoken en in zichzelf gekeerd, zichzelf en de wereld beschouwt. Door zijn houding laat de figuur zijn ruggengraat zien. 

Voor elk van de 600.000 beeldjes is er ook een identiteitsplaatje met de naam van één van de slachtoffers van WOI én een naam van een peter of een meter. De 600.000 tags werden in een groot glazen kunstwerk van Koen Vanmechelen verwerkt, de kunstenaar achter het volledige project van ComingWorldRememberMe. 

(Lees onder de video)

 

    Tijdelijke land-art-installatie

    Het project ‘Coming World Remember me’ is in zijn huidige vorm nog te bezichtigen tot 11 november. Naast de 600.000 beeldjes staat er ook een groot bronzen ei, met een glazen breuklijn erin. Het bronzen ei is nu leeg, maar dat wordt na midden november de drager van de 600.000 identiteitsplaatjes, een permanente huldiging van de 600.000 slachtoffers.

    Het hart van de installatie is een platform waarop de sculptuur Coming World van Koen Vanmechelen wordt gepresenteerd. In de gietvloer van het platform werd de recentere wereldkaart geëtst. De zeshonderdduizend beeldjes liggen uitgelijnd rond het platform in de vorm van het Pangea, de wereld zoals die 225 miljoen jaren geleden uit slechts een continent bestond. De beeldjes waaieren als een massaal menselijk schild uit in de zone van het niemandsland en vormen daar een symbolische barrière op het terrein waar honderd jaar geleden, vier jaar lang, onmenselijk leed dagelijkse kost was.

    (Lees verder onder de video)