Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Coens blijft erbij: N-VA en PS moeten mee in bad

Coens blijft erbij: N-VA en PS moeten mee in bad

Nieuws
02/02/2020

Coens was wekenlang samen met zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez informateur. Afgelopen dinsdag verlengde de koning onverwacht hun opdracht met een week, maar vrijdag besliste het staatshoofd al even onverwacht om de informatieronde van Coens en Bouchez te beëindigen en CD&V-vicepremier Koen Geens het veld in te sturen. Hij moet "de nodige initiatieven nemen om de vorming van een volwaardige regering mogelijk te maken". Joachim Coens zei dat de opdracht volgens hem dinsdag al voltooid was. Hij had gehoopt dat N-VA voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette aan zet zouden komen, of eventueel Bart De Wever alleen, maar dat is niet gebeurd. Met de aanstelling van Geens wordt er "nog maar eens" een bijzondere verantwoordelijkheid bij CD&V gelegd, zei Coens.

Coens: "Alle partijen hebben een deel van de sleutel in handen."

PS-voorzitter Magnette zei maandag al dat een regering met N-VA en PS volgens hem niet mogelijk is. Volgens Coens is dat wel mogelijk. "We hebben gezien dat er ondanks alle verklaringen convergenties zijn", zei hij. MR-voorzitter Bouchez zegt dat het aan CD&V is om haar "dilemma" uit te klaren. Daarmee laat hij verstaan dat het aan CD&V is om te kiezen tussen een piste mét N-VA of een regering met groenen, liberalen, socialisten en CD&V, de zogenoemde Vivaldicoalitie. "Het rondje zwartepieten is al een tijdje bezig", zei Coens in "De Zevende Dag". "Alle partijen hebben een deel van de sleutel in handen." Coens blijft erbij dat er "een zekere vorm van afspiegeling" nodig is met de deelstaatregeringen en dat dus PS en N-VA federaal moeten meebesturen. Het verwijt dat CD&V zich vasthangt aan N-VA klopt volgens Coens niet. "We hangen geen wagonnetje aan iemand, niet aan PS en niet aan N-VA", zei Coens.

Coens: "Paars-groen ligt ethisch moeilijk"

CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi had hetzelfde gezegd in De Zondag. "'We zijn de N-VA niet, we hebben een eigen programma", zei Coens. "We hangen geen wagon aan niemand. Wij zijn christendemocraten met ons eigen programma en pleiten voor een stabiele meerderheid. Wij gaan voor meer koopkracht, willen gezondheidszorg betaalbaar maken, de begroting in orde krijgen en klimaatambitie tonen. Maar we pleiten voor een stabiele regering." Voor een Vivaldicoalitie loopt de CD&V niet warm. "Vier seizoenen zonder meerderheid (aan Vlaamse kant, nvdr)", zei Coens daarover. De CD&V-voorzitter zei ook dat andere partijen rekening zullen moeten houden met het standpunt van CD&V rond ethische dossiers. De paars-groene formule die Paul Magnette eerder in de steigers wou zetten was voor CD&V "ethisch een moeilijk verhaal".

Ex-premier Yves Leterme, een partijgenoot van Coens, zei in "De Zevende Dag" dat de boodschap nu is "dat men paars-geel echt moet proberen". Als die formule niet lukt, is het volgens Leterme voor de CD&V-achterban niet vanzelfsprekend om zomaar over te stappen op een paars-groen verhaal. "Dat is iets waar CD&V twee keer moet over nadenken."

Lees ook:

 

Auteurs: 
Simon Dekaezemaker
Belga