Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Centen voor restauratie brouwerswoning in Koekelare

Centen voor restauratie brouwerswoning in Koekelare

Nieuws
10/04/2018

“De ‘nieuwe brouwerswoning’ in Koekelare is rond 1900 gebouwd en is sinds 1974 het gemeentehuis van Koekelare. Met de herbestemming tot gemeentehuis is het gebouw gaaf bewaard. De buitenkant van het gemeentehuis wordt gerestaureerd waaronder de daken, de gevels en het buitenschrijnwerk”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

De brouwerswoning is een ruim herenhuis ontworpen door de Brugse architect Charles Dewulf. De woning is opgevat als een eclectische bel-etagewoning met cottage-elementen en is een uitzonderlijk voorbeeld van de toepassing van cottagestijl buiten de kustzone. De sierlijke achtergevel is naar het parkdomein van de vroegere brouwersfamilie gericht. De trappenhal biedt een mooi zicht op dit park. Het interieur van het monument is gaaf bewaard. Sinds 2011 is links van het gebouw een nieuwe vleugel door de gemeente in gebruik genomen.

Het ruime herenhuis is getuige van het economisch succes van de brouwerij en vormt een visueel en historisch geheel met de al beschermde ‘oude brouwerswoning’ en de brouwerij Christiaen verderop. //////// Het gemeentehuis maakt onderdeel uit van het in 1981 beschermde dorpsgezicht ‘brouwerswoning Christiaen met omgeving’. Het gemeentehuis zelf werd in 2012 beschermd als monument.

Auteurs: