Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Captatieverbod op komst in West-Vlaanderen?

Captatieverbod op komst in West-Vlaanderen?

Nieuws
08/07/2019

In de Zuidijzerpolder, een gebied van bijna 10.000 hectare ten zuiden van de IJzer, vanaf de Franse grens tot aan Diksmuide, is het vanaf morgen verboden om water te capteren voor beregening. Alle verleende vergunningen daartoe worden geschorst. Oppompen voor drinkwater voor dieren is wel nog toegestaan.

Woensdag is er droogte-overleg met de gouverneur, en dan zou het kunnen dat het captatieverbod wordt uitgebreid naar heel het IJzerbekken.

(lees verder onder de foto)

Dieren vast in modder

Door de droogte komen koeien, op zoek naar water, soms vast te zitten in de modder. Afgelopen weekend nog moesten landbouwers een dier in moeilijkheden redden en uit de modder trekken.

Niet eerste provincie

In de provincies Antwerpen en Limburg is er voor deze zomer in bepaalde gebieden al een captatieverbod uitgevaardigd. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat West-Vlaanderen (heel) binnenkort zal volgen.

Sneller dan vorig jaar

Vorig jaar, in 2018, trad op 19 juli een algemeen captatieverbod in werking op de West-Vlaamse onbevaarbare waterlopen. Het captatieverbod bleef toen bijna twee maanden van kracht, tot 13 september. 

Auteurs: 
Redactie