Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Campingmoord: politie spreekt van "gruwelijke horrorscène"

Campingmoord: politie spreekt van "gruwelijke horrorscène"

Nieuws
26/09/2022

Ze kregen argwaan door het rijgedrag van Kelly D., die door Romuald V. (35) was opgetrommeld om het probleem op te lossen. 

In de nacht van 6 op 7 december 2017 vertrok de politie van Middelkerke rond 2 uur 's nachts om een BOB-controle uit te voeren in Sint-Pieters-Kapelle. Een voertuig dat vanuit de Steenovenstraat kwam, trok hun aandacht. "Lokale bewoners gebruiken dat als sluipweg om zich aan gewone controles te onttrekken", getuigde inspecteur Maarten Wijckmans. De Seat Ibiza reed langs de Spermaliestraat ook amper 50 kilometer per uur, terwijl 70 de maximaal toegelaten snelheid is. "Het voertuig zwalpte ook een beetje en we dachten dat de bestuurder gedronken had."

Ondanks de blauwe lichten zette de bestuurster zich niet onmiddellijk aan de kant. Daarna vielen Kelly D. en Bruno C. respectievelijk op door een verband en plakband aan hun handen. "Romuald was ook stiller dan normaal. Anders was hij veel feller en had hij een veel grotere mond. Het was precies een geslagen schoolkind dat juist straf gekregen had."

Bovendien zagen de politiemensen een deken in een erg gevulde koffer, die D. pas na drie keer aandringen wilde openen. "Er viel een knie uit. We zagen zwartgeblakerd, loshangend vel en diverse steekwonden. We zagen ook een luchtpijp en heel veel bloed, maar geen hoofd."

Horrorscène

Romuald V. en Kelly D. wezen de politie erop dat ze op camping Marva nog Julien B. (35) en een zekere Alain D. of Alain S. moesten arresteren. Ondertussen had Alain D. (48) zelf de politie gebeld, "omdat iemand een caravan aan het vernielen was". Na enig aandringen verliet B. caravan 116 en kon hij geboeid worden. "Er lag daar een vloermat met "Welkom" op. Ik ga dat nooit vergeten. Wat ik daar gezien heb, is een horrorscène uit een film. De vloer was overal bedekt met bloed. Het bad, de muur, het douchegordijn, niks anders dan bloed", verklaarde inspecteur Wijckmans. Ook hoofdinspecteur Kevin Schoutteet omschreef de gruwel als absurd. "Eigenlijk besef je pas de dagen erna wat er eigenlijk gebeurd is. Mijn haar komt recht elke keer ik eraan denk."

Volgens inspecteur Wijckmans waren de sokken van Julien B. doordenkt met bloed en mogelijk zelfs menselijke resten. Alain D. en de genoemde Alain S. bleken even later één en dezelfde persoon te zijn. De beschuldigde werd verraden door zijn zwarte crocs die ook helemaal onder het bloed zaten.

Julien B. was op het moment van de moord amper anderhalve maand vrij onder voorwaarden voor feiten van diefstal met geweld. Bij de lokale politie was hij dan ook goed gekend. "We wisten dat hij heel raar uit de hoek kon komen. We kenden hem als een gevaarlijk persoon, omdat hij zo onvoorspelbaar was", aldus hoofdinspecteur Schoutteet.

Ook Romuald V. was vaak betrokken bij overlast. "Maar Romuald was dan meer de tussenpersoon, een bemiddelaar. Hij kon Julien wel bedaren als het leek te escaleren."

Lichaam in brand gestoken

Enkele uren na de feiten werd aan caravan 94 nog een bebloed donsdeken ontdekt. "Vanuit de deuropening heb ik kunnen zien dat er in de caravan zelf ook bloed- en roetsporen waren", aldus hoofdinspecteur Dieter Dobbels. Achteraf bleek dat D. en B. in die caravan het lichaam van Mihael Parrent in brand hadden gestoken.

Voor de recherche van de politiezone Middelkerke was Alain D. dan weer een oude bekende. "Hij kende ons van het onderzoek dat we gevoerd hadden naar de verkoop van drugs", verklaarde hoofdinspecteur Thierry Declercq. "Hij zei in het cellencomplex dat 'l'homme mort' een clochard was die gestolen had van hen."

Een bevriend koppel van D. vertelde in een verhoor iets gelijkaardigs. D. had hen nota bene de avond van de feiten in zijn chalet uitgenodigd voor een etentje. "Ze hebben weet van een Micha die de frigo van Alain en Julien zou leeggegeten hebben."

Deze namiddag komen de leden van het afstappingsteam aan het woord.

BEKIJK HIER HET VOLLEDIGE DOSSIER OVER DE CAMPINGMOORD

Auteurs: 
Belga