Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Campagne voor behoud bibliotheken

Campagne voor behoud bibliotheken

Nieuws
19/01/2018

In zes steden 'omarmden' bibliotheekgebruikers vrijdag om 11 uur met een mensenketting bibliotheekgebouwen. Daarmee werd de campagne '#bibvooriedereen' afgetrapt, die toekomstige gemeentebesturen moet duidelijk maken dat goed werkende openbare bibliotheken onmisbaar zijn.

Een bibliotheek voor iedereen is immers lang niet meer zo vanzelfsprekend, aangezien gemeentes sinds 2016 niet meer verplicht om er een in te richten. Elke gemeente beslist nu autonoom of en hoeveel ze investeert in de lokale bibliotheek.

Maar ook voor de afschaffing van de bibliotheekplicht werd er al flink bespaard op bibliotheken, stelt bibvooriedereen. De collectiebudgetten daalden tussen 2009 en 2015 met 2,6 miljoen euro (een daling van 10 procent) en in dezelfde periode verdwenen er in Vlaanderen meer dan 130 voltijdse banen in de sector.

Ondanks de snel veranderde digitale wereld blijven goed functionerende bibliotheken echter nodig, is de boodschap van de campagne. "Iedereen is welkom in de bibliotheek, en dankzij de inzet van de bibliotheekmedewerkers kan iedereen volwaardig participeren aan de samenleving. De bibliotheek is en blijft dus een basisdienst waar elke burger recht op heeft."

(Lees verder onder de foto)

 

#bibvooriedereen

Op www.bibvooriedereen.be kan je een charter lezen en een petitie ondertekenen voor het behoud van de bibliotheken. Het initiatief kan rekenen op de steun van twintig partnerorganisaties en zestig ambassadeurs. Onder meer Bavo Claes, Frank Deboosere, Bruno De Wever en Lize Spit doen mee.