Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Cameranetwerk zal kusttoeristen massaal volgen

Cameranetwerk zal kusttoeristen massaal volgen

Nieuws
10/06/2020

Een netwerk van slimme camera's gaat op de dijken en in de centra de drukte in kaart brengen. Die gegevens moeten de overheden helpen een maximale spreiding te garanderen in de strijd tegen het coronavirus.

Het West-Vlaamse provincie­bedrijf Westtoer gunde dinsdagavond daarvoor een contract aan het Brugse technologiebedrijf Citymesh, bevestigt Sabien Lahaye-Battheu, West-Vlaams gedeputeerde voor toerisme en de voorzitter van Westtoer. Bedoeling is dat er over de hele kustlijn 250 slimme camera's komen.

De camera's zijn voorzien van software die virtuele lijnen op de gemaakte beelden trekt. Als mensen over die lijnen lopen, telt de software hen. De technologie brengt de gegevens over het aantal mensen in de verschillende zones dan zonder menselijke tussenkomst samen tot een druktekaart voor de hele kust.

De kustgemeenten zullen met de druktekaart kunnen anticiperen op een te grote toestroom aan mensen, claimt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé. De politie zal zo niet alleen een oogje in het zeil kunnen houden, de gegevens zijn ook nuttig om het verkeer te sturen, aldus Decaluwé.

Niet iedereen doet mee

Vijf gemeenten doen alvast mee, aan een prijs van 1.000 euro per sensor. Nieuwpoort bijvoorbeeld wil er 10, De Panne 20, Koksijde 10. Middelkerke en Oostende doen niet mee met het plan. Volgens Bart Tommelein moet elke gemeente zijn eigen plan opstellen. In Oostende hebben we al voldoende camera’s staan, zegt hij. En ook Jean-Marie Dedecker gaat zijn gegevens niet delen. De toeristen die naar Middelkerke binnenkomen, worden geïnformeerd op drie grote schermen over de drukte, zegt hij.

Westtoer heeft laten weten dat de kustgemeenten nog tot vrijdag tijd hebben om mee in te stappen.

Auteurs: 
Belga