Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Buurtcomité tegen windmolenplannen in Ieper

Buurtcomité tegen windmolenplannen in Ieper

Nieuws
01/10/2020

De windmolens zouden komen in Sint-Jan, aan beide zijden van de A19. De buurt is niet tegen groene energie, zeggen ze, maar de impact van windturbines op die plaats is immens. Ze denken daarbij met 200 meter hoogte per turbine aan visuele hinder, aan slagschaduw en geluidsoverlast.

Buurtcomité

Vooral op de wijk Het Wieltje is de onrust groot, zij wonen op zo’n vierhonderd meter van de plek waar de windmolens zouden komen. Er is met "Frontwind Sint-Jan Ieper" nu een buurtcomité opgericht.

Woordvoerder Guillaume Soenen: "Hoewel de buurtbewoners pro groene energie zijn, zijn ze echter helemaal niet opgezet met de plannen om uitgerekend op deze plaats 2 windturbines in te planten. De verontwaardiging is groot bij de getroffen buurtbewoners. Uit rondvraag bij mensen die in de buurt wonen van windmolens blijkt dat de impact immens is . Gezien de extreme afmetingen van de geplande industriële windturbines, zullen ze ingrijpende gevolgen hebben op de ruime omgeving (tot 1500 m ver !) van de inplanting. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan de blijvende visuele hinder in het landschap. De turbines zullen 200 meter hoog zijn, ongeveer 3 keer de belforttoren en dubbel zo hoog als de spits van de kathedraal. Ook slagschaduw, trillingen en geluid zullen ongetwijfeld voor enorme hinder zorgen bij de buurtbewoners, voor enkelen van hen zal de hinder zelfs dubbel zijn gezien ze zich bevinden tussen de 2 windturbines."

Auteurs: