Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Burgemeesters en zorginstellingen willen geen bezoek in woonzorgcentra

Burgemeesters en zorginstellingen willen geen bezoek in woonzorgcentra

Nieuws
15/04/2020

Dirk Lips, van de vzw Curando met het zwaar getroffen woonzorgcentrum Westervier maar ook de Wingense burgemeester Verkest doen de deur potdicht, nog voor ze geopend is. Evenzo in de 42 woonzorgcentra van de regio Leiedal.

"Bezorgd over al mijn inwoners"

Burgemeester Hendrik Verkest van de gemeente Wingene gaat niet akkoord en ook Zorgnet-Icuro laat weten dat zij hun woonzorgcentra gaan adviseren om de richtlijn niet te volgen. “Ik zal er alles aan doen om de versoepeling van deze maatregel tegen te houden. Iedereen heeft immense inspanningen geleverd om de verspreiding van dit dodelijk virus zoveel mogelijk tegen te houden, dan ga je in volle crisis de deur toch niet opnieuw openzetten?”

De burgemeester benadrukt dat hij het psychisch lijden van de bewoners en hun familieleden niet onderschat. “Uiteraard heb ik daar veel begrip voor, maar op dit moment is het psychisch lijden onderschikt aan het fysiek overlijden.” In het zwaar getroffen woonzorgcentrum Amphora vzw in Wingene zijn intussen reeds 9 bewoners overleden. “Ik ben bijzonder bezorgd over al mijn inwoners. Uit respect voor de inspanningen van het verzorgend personeel en de geleverde inspanningen van de bewoners zelf en hun familieleden moeten we er nu absoluut voor pleiten om geen bezoek toe te laten. Het is daarvoor nog veel te vroeg. Het coronavirus aanvaardt geen compromis. De deuren van scholen en bedrijven gesloten houden, maar deze van woonzorgcentra openen, is absurd. De meest kwetsbaren in onze gemeenschap verdienen nu al onze aandacht. Geen bezoek toelaten is nu de beste bescherming die we hen kunnen bieden.”

De crisiscel van de gemeente had hierover intussen al contact met de twee woonzorgcentra in Wingene. Uit een eerste reactie blijkt dat de directie de mening van de burgemeester deelt.

"Overleg nodig"

"Verschillende directeurs en personeelsleden hebben nu weinig begrip. We moeten morgen overleggen. Ikzelf heb wel enig begrip voor de maatregel het is zoeken naar een evenwicht tussen leven en leefbaar maar het wordt een hele klus om dit waar te maken op een veilige manier en iedereen gemotiveerd te houden", laat Dirk Lips van WZC Westervier in Brugge weten. Hij kreeg ook al telefoon van Zorgnet-Icuro om de bezoekregeling te weigeren. 

Zelfde verhaal in andere steden

Ook Bart Wenes, schepen van sociale zaken in Roeselare, laat in een reactie weten dat deze maatregel is ingegeven door het hart, maar rationele argumenten zijn volgens hem hier zeker niet voor te vinden. "De nieuwe regeling om bezoek toe te laten in de woon -zorgcentra is een onbegrijpelijke versoepeling van de maatregelen", aldus Wenes. 

Ook burgemeester Wilfried Vandaele van De Haan neemt een burgemeestersbesluit om geen bezoekers toe te laten in de rusthuizen in zijn gemeente. "Daarvoor hebben wij onvoldoende beschermingsmateriaal," luidt het onder meer.

Schepen van Welzijn en Zorg Natacha Waldmann van Oostende is daarover ook duidelijk.

 

Ook in Kortrijk heeft Philippe De Coene beslist om de maatregel niet te volgen en de vijf woonzorgcentra in de stad dicht te houden.

"Richtlijn niet volgen"

In een eerste reactie liet Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, een koepel voor zorginstellingen,  weten dat ook zij gaan adviseren aan hun woonzorgcentra om de richtlijn niet te volgen. 

"Beslissing uitstellen"

Ondertussen liet Wouter Beke, minister van Welzijn en Volksgezondheid, weten dat hij de maatregel wil uitstellen.

Bekijk ook

Auteurs: 
Redactie