Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Burgemeester Mesen wou zware crimineel niet in zijn stad

Burgemeester Mesen wou zware crimineel niet in zijn stad

Nieuws
11/02/2021

Zoals bekend konden speurders hem oppakken nadat hij in het station van Kortrijk meerdere vrouwen ongevraagd had betast.

De man staat bekend bij politie en justitie voor een hele reeks zware criminele feiten. Onder meer voor gewapende overvallen. Het palmares van de man van 53 leest als een misdaadthriller. Zo vuurde hij na een bankoverval meerdere keren met een kalasjnikov op een politiehelikopter. De man ontsnapte ook uit de gevangenis van Brugge doordat een gangsterliefje de piloot van een helikopter dwong te landen op het binnenplein.

Hij woonde nu al een half jaar in een sociale woning in Mesen en hield zich gedeisd tot vorige maand dus. De burgemeester wist dat hij er woonde en vond het eigenlijk niet kunnen.

Evrard was vorige zomer geschrokken toen hij te horen kreeg dat de man in zijn stad een sociale woning had gekregen. Dat had hij op allerlei manieren geprobeerd om te verhinderen. Hij vindt het niet verantwoord dat een crimineel met zo'n zwaar strafverleden in zo'n kleine gemeenschap terechtkomt. "Mesen is de kleinste stad van het land, een zeer kleine gemeenschap. Wij hebben ook een zeer beperkte sociale dienst en ook maar één politieagent. Om zo’n man hier te laten wonen, dat is zeer moeilijk. Toen ik wist dat deze persoon naar Mesen kwam wonen, heb ik onmiddellijk de gouverneur verwittigd. Ik heb ook gevraagd wat ik kon doen, wat de mogelijkheden waren om deze persoon te weigeren. Op basis van bepaalde criteria kon ik die niet weigeren, tenzij hij zelf wilde vertrekken. Ik heb dan een collega-burgemeester gevonden die bereid was om die persoon op zijn grondgebied te huisvesten. Maar de man in kwestie wou niet verhuizen naar een andere gemeente. Dat is dus niet gelukt."