Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Brugse brandweerman wint prestigieuze natuurprijs

Brugse brandweerman wint prestigieuze natuurprijs

Nieuws
08/06/2021

De prijs wordt uitegereikt door de Linnean Society of London, ‘s werelds oudste genootschap voor natuuronderzoek. De naam verwijst naar de Zweedse natuurkenner Carl Linneaus, die aan de basis ligt van hoe planten en dieren vandaag nog steeds taxonomisch worden benoemd en ingedeeld.

Publicaties

De jury was unaniem lovend voor zijn werk. “Hans De Blauwe’s bijdrage aan de zeewetenschappen is ronduit verbluffend. Naast zijn job als professioneel brandweerman, is hij een enorm productief amateur natuurkenner met een bijzondere interesse in koloniale ongewervelde zeedieren, zoals mosdiertjes, poliepen en zakpijpen." Hoewel dit moeilijk herkenbare diergroepen zijn, publiceerde de laureaat in de voorbije twintig jaar 97 artikels, waaronder de beschrijving van 17 nieuwe mosdiersoorten.

In 2009 schreef De Blauwe een gids voor het herkennen van mosdiertjes in de Noordzee dat vandaag als betrouwbaar referentiewerk dient voor professionals. Daarnaast is zijn werk belangrijk bij de opbouw van kennis over nieuwe exotische soorten in de Noordzee en de rol van drijvend plastic als ‘drager’ voor diverse zeeorganismen.

Auteurs: 
Redactie