Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

"Brugge overspoeld door cruisetoeristen"

"Brugge overspoeld door cruisetoeristen"

Nieuws
18/07/2018

De voorbije tien jaar is het cruisetoerisme in Brugge ontzettend toegenomen. Het aantal cruiseschepen dat in Zeebrugge aanmeerde, is met 232% gestegen, het aantal cruisetoeristen zelf steeg met 583%. Dat blijkt uit het antwoord van de minister van toerisme op een schriftelijke vraag van haar.

Toerisme ok, massatoerisme niet

“Die stijgende trend biedt enorm veel kansen aan onze stad, maar het stadsbestuur moet een antwoord klaar hebben om de leefbaarheid van de Bruggelingen te garanderen,” aldus de politica.  Buitenlandse steden zoals Barcelona en Venetië worstelen daar al met de gevolgen van overlast door het massatoerisme.  "Het is een euvel dat ook Brugge op termijn parten zou kunnen spelen en één waar dit stadsbestuur helemaal geen actieplan voor klaar heeft,”  zegt ze.  "Slecht 10 cruiseschepen hebben in de voorbije tien jaar langer dan 24 uur aangemeerd gelegen in Zeebrugge. Met andere woorden: het zijn dagjestoeristen die gezien hun relatief kleine impact op onze lokale economie toch een grote uitdaging vormen voor de leefbaarheid in de Brugse binnenstad".

Tot in 2016 kwamen de meeste cruisetoeristen uit Groot-Brittannië, sindsdien levert Duitsland de meeste cruisetoeristen aan. Vorig jaar stond Duitsland met  ruim 170.000 toeristen op kop, gevolgd door Groot-Brittannië (129.674 toeristen) en de Verenigde Staten (35.323 toeristen).

 

Auteurs: