Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Brugge meet drukte in winkelstraten: proefproject voor handelaars

Brugge meet drukte in winkelstraten: proefproject voor handelaars

Nieuws
11/01/2022

Het project VLOED (Voorspellen Lokale Ondernemers en Economie door Drukte) moet op termijn voor bruikbare info zorgen voor onder meer handelaars, investeerders en horeca. De metingen gebeuren door middel van artificiële intelligentie.

Momenteel wordt de drukte in Brugge al op sommige plaatsen gemeten. Dat gebeurt aan de hand van telefoniedata. Het nieuwe project moet een nog gedetailleerdere weergave van de drukte bieden.

(lees verder onder de foto)

Sensoren en camera's

In Brugge worden in de winkelstraten twee verschillende technieken gebruikt om de drukte te meten. De radiosensors gebruiken een simpel radiosignaal dat aan de hand van verstoringen door voorbijlopende personen de drukte kan meten. Daarnaast worden ook slimme camera's gebruikt. Die herkennen het type voorbijganger op basis van de snelheid en vorm.

Dat gebeurt met de nodige privacy. "In de toestellen zit software die de passantenstroom meteen analyseert en omzet naar bruikbare cijfers. Dat gaat van het aantal shoppers tot het aantal fietsen, auto's of zelfs bakfietsen", zegt schepen van Smart City Minou Esquenet.

Nuttig voor handelaars

"Aan de hand van de druktecijfers en -voorspellingen kunnen handelaars en horeca-uitbaters beter geïnformeerd worden om beslissingen te nemen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld beter inschatten wanneer ze extra personeel moeten inzetten of welke investeringen ze kunnen doen", zegt schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys.

Het proefproject wordt samen met de stad Gent uitgevoerd en gefinancierd door Vlaanderen en Europa. Het project loopt nog tot eind maart. Daarna wordt geëvalueerd welke techniek voor de meest bruikbare data zorgt.

Auteurs: 
Belga