Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Broers blijven in de cel voor mensenhandel bij pluimveebedrijf

Broers blijven in de cel voor mensenhandel bij pluimveebedrijf

Nieuws
29/06/2021

De feiten speelden zich af bij een gevogelteverwerkend bedrijf in Ingelmunster en Zulte. Het gerechtelijk onderzoek ging van start naar aanleiding van een klacht van een werknemer. Het slachtoffer verklaarde immers dat de bedrijfsleider hem slagen en verwondingen had toegebracht. Bovendien kwamen uit zijn verhaal aanwijzingen van uitbuiting naar voor. Daarnaast was er in de betrokken ondernemingen in Zulte en Ingelmunster mogelijke sprake van structureel zwartwerk en illegale tewerkstelling.

Op vrijdag 25 juni werden in het dossier meerdere huiszoekingen en gerichte controles uitgevoerd. Bij die tussenkomsten werden in totaal veertien werknemers aangetroffen die niet gemeld waren bij de RSZ. Tien onder hen hadden geen geldige verblijfsvergunning en mochten dus überhaupt niet werken in België. Tijdens de verhoren verklaarden enkele werknemers dat ze slachtoffer zijn van mensenhandel. Ten slotte was het pluimveeverwerkend bedrijf clandestien ondergebracht in een loods in een woonwijk in Zulte. Het werd door het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) vergezeld wegens inbreuken op de voedselveiligheid.

Zaterdagavond werden twee verdachten aangehouden door de Brugse onderzoeksrechter. Het gaat om bedrijfsleider Omar Z. (36) uit Zulte en zijn jongere broer, die zelf illegaal in ons land verblijft. Volgens het arbeidsauditoraat speelde de tweede verdachte eveneens een rol in de bedrijfsleiding, maar de man zelf ontkent elke betrokkenheid. De raadkamer oordeelde vanochtend dat ze in het belang van het onderzoek allebei minstens een maand langer in de gevangenis moeten blijven.

Bekijk ook:

Auteurs: 
Belga