Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Britse politie onderschept vissersboot uit Oostende met 69 Albanezen op

Britse politie onderschept vissersboot uit Oostende met 69 Albanezen op

Nieuws
19/11/2020

De bemanningsleden, een Let en twee Oekraïners, werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij illegale immigratie. De overige 69 opvarenden, allen Albanezen, zouden de immigratieregels hebben overtreden. Het Britse agentschap voor de strijd tegen georganiseerde criminaliteit (NCA) heeft een onderzoek geopend naar mensensmokkel.

Meer overtochten

Het schip van 30 meter was vertrokken vanuit Oostende. De vissersboot is dinsdagavond na een inlichting onderschept voor de kust van Great Yarmouth. Het vaartuig werd naar de haven van Harwich begeleid.

De afgelopen maanden vermenigvuldigden de overtochten, of de pogingen daartoe. De Britse overheid is van plan om de immigratieregels te verstrengen, nu de transitieperiode na de brexit ten einde loopt. Het merendeel van de overtochten gebeurt op kleine opblaasbootjes, in een gevaarlijke zone.

Parket opent onderzoek

Omdat het visserschip vanuit Oostende zou zijn vertrokken, werd door het parket van West-Vlaanderen een onderzoek geopend om na te gaan waar deze personen aan boord zouden gegaan zijn.  Dit onderzoek staat momenteel nog in zijn kinderschoenen, maar zowel de Scheepvaartpolitie als het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen staan in nauw contact met de verbindingsofficier van de National Crime Agency.

(Foto: Archief)

Auteurs: 
Belga