Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bouw grootste offshore windpark van België van start gegaan

Bouw grootste offshore windpark van België van start gegaan

Nieuws
07/08/2018

Deze maand plaatst een schip de eerste funderingen voor de windturbines in de zeebodem. In totaal gaat het om 45 funderingen, goed voor bijna 47 miljoen kilo aan staal.

Twee jaar lang heeft Norther, het bedrijf achter het grootste Belgische windpark op zee, uitgekeken naar de échte start van de werkzaamheden op zee. Norther ging hiervoor een samenwerking aan met het gerenommeerde Nederlandse waterbouwkundig bedrijf Van Oord.

Nu is het eindelijk zover en kan het schip Aeolus de meer dan veertig funderingen voor de windturbines in zee beginnen te plaatsen. De gemiddelde fundering voor een windturbine is tot wel 67 meter hoog en weegt gemiddeld 1 miljoen kilo (1000 ton), de transformator weegt 2,5 miljoen kilo (2500 ton). In totaal zal 46,5 miljoen kilo aan staal, goed voor een totale lengte van drie kilometer, de komende weken op zee worden geplaatst.

Grootste windpark op zee van België

Het windpark ligt op 23 kilometer voor de kust van Zeebrugge en heeft een totale capaciteit van 370 megawatt, de grootste productiecapaciteit van alle Belgische windparken. Hiermee draagt het project actief bij aan de klimaatdoelstellingen van België voor 2020.

Video © Van Oord

Auteurs: 
Redactie