Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bourgeois wil een "Unie van de Noordzee"

Bourgeois wil een "Unie van de Noordzee"

Nieuws
23/08/2016

Dat moet een samenwerkingsverband vormen van alle landen rond de Noordzee. Dat heeft hij gisteren verklaard tijdens een bezoek aan het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in Oostende. Het idee is ontstaan door de Brexit, waardoor de Britten beslisten uit de Europese Unie te stappen. Minister-president Bourgeois hoopt echter dat gemeenschappelijke wetenschappelijke programma's rond onderzoek van de Noordzee tussen Groot-Brittannië en andere landen rond de Noordzee niet in het gedrang komen door die Brexit. Hij pleit daarom voor een Unie van de Noordzee.

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe Debacker is niet opgezet met het plan van minister-President Geert Bourgeois om een unie van de Noordzee op te richten. Volgens de staatssecretaris bestaat zo’n samenwerking al en dus valt het voorstel op federaal niveau op een koude steen.

Bij het VLIZ, internationaal gerenommeerd als wetenschappelijke instelling, willen ze de politieke bevoegdheden over de zee niet onder de loep nemen. Wel vinden ze dat doorgedreven maritiem onderzoek in de toekomst nog belangrijker wordt.

Auteurs: 
Belga